Anmeldelse

Verdens historie gennem tiderne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan anmelder man et leksikon på 660 sider? Man ifører sig brugerens briller, går på jagt som pluklæser og vurderer, om bogen er anvendelig - og det er den.

Bogens struktur er baseret på en gennemgang af de tidlige civilisationer og kulturer frem til vor tid - illustreret blandt andet med sideløbende tidslinjer.

Store begivenheder har deres egne temakapitler og oversigtskort, og bogens sidste tredjedel er et leksikon, hvor man kan slå historiske steder, personer og begivenheder op.

Men jeg har også et par betænkeligheder. Selvom Goethes ord delvist kommer til sin ret om, at "man må kunne overskue 6.000 års historie for at forstå øjeblikket", så er det indlysende, at enhver selektion rummer risiko for historieforfalskning - hvad det så end er for en størrelse. Nærværende bog gør sig også skyldig i dette forhold.

Selvfølgelig er det interessant at kunne læse, at græskarret blev dyrket i Nordamerika omkring 1800 før Kristi fødsel, men at undlade at nævne for eksempel von Paulus og hans skæbne i forbindelse med Slaget om Stalingrad er ikke rimeligt. Ligeledes bør den direkte anledning til henrettelsen af Ludvig 16. under Den Franske Revolution ikke blot være et spørgsmål om, at de radikale jakobinere kom til magten - anledningen var som bekendt, at et famøst brev til Østrig om intervention ikke kom frem.

Meget er med, men meget er selvfølgelig også udeladt. Sådan må det være, men i sin helhed fremstår bogen som et lødigt bud på at vise vanskelige sammenhænge med glimt fra den store kulturelle udvikling.