Elever vil selv arrangere kurser

Elevorganisationer er blevet enige om, hvordan de skal arrangere arbejdsmiljøkurser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elevorganisationerne DEO og FLO er blevet enige om, hvordan arbejdsmiljøkurser for eleverne skal se ud fremover. Kurserne skulle gerne være klar i begyndelsen af det nye år, hvor fire kurser udbydes til elevernes arbejdsmiljørepræsentanter. Arbejdet er et led i den nye studiemiljølov for elever og studerende.

De to elevorganisationer har ellers været temmelig uenige om, hvordan kurserne skulle arrangeres. DEO ønskede, at de selv kom til at stå for kurserne, mens FLO ville takke ja til de kurser, som LO/FTF/AC-hovedorganisationerne tilbød dem. Disse kurser koster 1.250 kronerper elev, men det mente DEO var for dyrt.

'Vi kan arrangere billigere kurser, fordi vi kan benytte os af frivillig arbejdskraft i elevorganisationerne', siger formand for DEO, Thue Quist Thomsen.

'Vi vil hyre professionelle undervisere rundt om i landet, så vi sparer undervisernes rejseudgifter og hotelophold. Desuden er det vigtigt for os, at der er elever som medundervisere på kurserne'.

Thue Quist Thomsen mener, at de voksne undervisere har svært ved at undervise på det rette plan for eleverne, derfor skal der være elever som medundervisere.

'De virker også som rollemodeller, fordi de er tættere på. Det er elever, der selv har erfaringer med arbejdsmiljøarbejdet på skolerne'.

Thue Quist Thomsen fortæller, at kurserne udbydes sådan, at kommunerne står for fortæring og lokaler, mens elevorganisationerne og de professionelle undervisere kommer med kursets indhold.

Håndbog og hjemmeside

Foruden arbejdsmiljøkurserne er elevorganisationerne ved at færdiggøre en elevhåndbog om arbejdsmiljø. Organisationerne har fået 175.000 kroner af Arbejdsministeriet til udarbejdelse af håndbog og hjemmeside om arbejdsmiljø. Håndbogen er skrevet af en skolekonsulent og forventes at være klar til trykning i januar. Håndbogen skal sendes i fem eksemplarer til landets skoler. Håndbogen er udarbejdet i samarbejde mellem elevorganisationerne, Skole og Samfund, Arbejdsmiljørådets Service Center og DLF.

Når håndbogen er færdig, regner eleverne med at oprette en hjemmeside. Her vil håndbogen blive uddybet med eksempler og gode erfaringer.

hela