Dengang

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Realskolerne - en bred vej bort fra landbruget

I Pædagogisk Selskabs radio-diskussion udtrykte højskoleforstander Hans Lund følgende skoletanker:

'Landbruget oplever nu sin industrielle revolution. Der kræves overordentlig meget for at magte en landbrugsbedrift i dag. Der trækkes allerede nu et skel mellem dem, der kan følge med i den rivende udvikling, og dem, der ikke kan det. Kan vi ikke bevare vor standard, vil udviklingen let føre i retning af storlandbrug, hvor dygtige ledere vil dirigere specialiserede landarbejdere, og så vil vi opleve den samme deling, som industrien kender. Men det vil blive et andet Danmark end det, vi har i dag.

Efterhånden som realskolernes tal øges, banes der en bred vej bort fra landbruget, mange gange netop for dem, som vi har mest brug for. De, der går over i realskolen, skilles ud fra deres hjemlige milieu, fremmedgøres for deres hjemlige omgivelser og arbejdet. Den almindelige regel er, at de ikke vender tilbage'.

Folkeskolen nummer 49

December 1951

For 25 år siden

Stop for den hetz, Glistrup!

Hen imod 20.000 lønmodtagere var mødt op på Christiansborg Slotsplads for at markere, at de ikke vedblivende finder sig i, at Fremskridtspartiet benytter enhver lejlighed til at udløse sin galde over de offentligt ansatte.

LO's næstformand Knud Christensen sagde blandt andet:

'Nu er det nok! Nu går alle lønmodtagernes faglige organisationer til kamp mod Fremskridtspartiet og al den sorte reaktion, dette parti står for. Dette parti er i stand til at få indflettet et hadsk angreb mod alt, hvad det offentlige står for, uanset hvilket samfundspolitisk spørgsmål det drejer sig om, og benytter enhver lejlighed til at hælde enorme mængder galde ud over alle offentligt ansatte fra sin politiske skraldespand. Alle offentligt ansatte er for Fremskridtspartiet 'noget krapyl, som skal jages ud og bestille noget''.

Folkeskolen nummer 50

December 1976