Grønland overvejer mægling

16 lærere, vikarer og timelærere har sagt deres stillinger op

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den grønlandske finansminister, Josef Motzfeldt, overvejer at lade en mægler forsøge at løse op for den blokade, som den grønlandske lærerforening Imak har indført mod skolevæsenet.

Den melding kom han med i et interview i den grønlandske tv-avis i sidste uge. Men samtidig sagde han, at resultatet af en mægling meget vel kan blive, at lærerne får en mindre lønstigning end de 1,5 procent, han har tilbudt dem i første omgang.

Den udmelding virker mildest talt uovervejet, mener Imak's formand, Claus Jochimsen.

'Det er ualmindeligt tendentiøst, at Josef Motzfeldt forsøger at påvirke resultatet af mæglerens arbejde, allerede inden han er udpeget. En mæglers opgave er at mægle mellem parterne, ikke at straffe nogen. Og kommer der ikke et resultat ud af forsøget, som lærene kan godkende, så fortsætter konflikten', siger Claus Jochimsen, der endnu ikke har modtaget en officiel anmodning om en mægler fra Motzfeldt.

I tv-indslaget henviste Josef Motzfeldt til, at lærerne allerede har fået en lønstigning på 2,5 procent. Derfor bør de være godt tilfredse, mente han. Ifølge Claus Jochimsen holder den forklaring ikke.

'Enten må det bero på uvidenhed, eller også forsøger Motzfeldt bevidst at fordreje kendsgerningerne. Ved overenskomstforhandlingerne for to år siden lovede Landsstyret os løn for den ekstra tid, vi i de senere år er blevet pålagt at bruge på blandt andet at samarbejde med hinanden, men først per 1. august i år lykkedes det os at få tildelt en ekstra løntime. Det har ikke noget at gøre med de nuværende forhandlinger', siger Claus Jochimsen.

Imens stiger presset mod Josef Motzfeldt, der ikke ønsker at tale med Folkeskolen, så længe der er konflikt på lærerområdet. For Imak's blokade begynder at kunne mærkes i kommunerne.

På det seneste har 16 lærere, vikarer og timelærere sagt deres stillinger op, viser en optælling fra den grønlandske radioavis. To af dem har forladt Fjordskolen i Kangerlussuaq. Det svarer til en tredjedel af skolens lærere.

stan