Debat

Rigets stilstand

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opfordring til DLF, foranlediget af Jørgen Stampes optræden i debat(?)programmet 'Rigets tilstand' den 5. november.

Er det ikke snart på tide, at DLF's ledelse tager medlemmernes situation alvorligt og ansætter et menneske i foreningen med tv-tække. En person der kan formidle DLF's holdninger, budskaber med videre igennem tv-mediet, så det, der bliver sagt, også bliver forstået af befolkningen.

Firmaer med færre 'ansatte' ofrer gerne penge på et sådant formål og bliver forstået i egne rækker.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Den gode vilje er ikke altid nok, og i princippet kan Jørgen Stampe være ligeglad med, hvor mange kollegaer han har skuffet, for ingen kan gøre alle tilpas.

Men kan man være ligeglad med, om DLF's holdninger kommer frem?

I udsendelsen mærkede vi kun lugten af indforstået snak i gymnastiksalens omklædningsrum.

Når Jørgen Stampe har analyseapparatet fremme for at forklare og forsvare sin optræden i udsendelsen, må også han kunne erkende, at han ikke deltog i et debatprogram (Det bliver det nemlig sjældent i tv's bedste sendetid.) Det var et underholdningsprogram, og derfor er hans analyse ikke rigtig. For eksempel når han skriver: 'og går i ægte dialog med (alle) andre,som vil være med til at hæve kvaliteten her.'

Han burde have tilkendegivet klare, markante holdninger i stedet for at være så forstående og 'rigtig'. (Det virker nemlig ofte modsat, når de andre parter banker holdninger ud i synet på folk.) Et næsten mere brugbart alternativ havde været helt at undlade at deltage.

Jeg tvivler ikke på, at Jørgen Stampe er en god lærer samt en god organisationsmand, men er det ensbetydende med, at han også er et 'mediemenneske', der kan sælge et vigtigt budskab på tv?

Kære Jørgen Stampe. Du nåede i denne udsendelse - dit uduelighedsniveau, som også vi af og til når vores. Det er der efterhånden for mange i riget, der har gjort. Så, lærer - bliv ved din læst og lad foreningen ansætte et menneske, der kender mediet inde fra, til at sælge budskaberne.

Ellers bliver det 'Rigets stilstand' eller ren Reimer Bo, og det kan vi ikke være tjent med.

Per Rosenberg

Risskov

Svar

Tak for din kritik og dine forslag. For selv om jeg har forsøgt én gang at 'forklare' nogle af mine overvejelser i forbindelse med den nu meget omtalte tv-udsendelse, så tager jeg og vi jo også dine og de andre debattørers vurdering til os. For selvfølgelig er jeg ikke personligt ligeglad med medlemmernes evaluering, og selvfølgelig er vi i hovedstyrelsen ikke ligeglade med, om DLF's holdninger kommer markant frem i medierne. Men vi har altså ikke medlemmerne som primær målgruppe, når vi er i tv.

Omvendt så har hovedstyrelsen netop i erkendelse af rigets tilstand på medieområdet efter kongressen besluttet at søge mere - ekstern - professionel assistance. Som andre 'firmaer'. Så kan vi to og andre jo altid diskutere videre, om vi også ligefrem som et vist parti skal forsøge os med en tv-journalist Ellemand som sælger?

Men for mig handler det også om etik - og langsigtet påvirkning. For selv på en dårlig aften kunne jeg organisationsmand jo nok ha' mandet mig op til et par underholdende flabetheder som svar på udsendelsens underlødige indledning, hvor TV-2 tillod sig at misbruge tre uheldige pigers uheldige læseresultater i skolen for åben skærm. Jeg valgte den fristelse fra.

Også for vore medlemmers tilstands skyld. Og jeg valgte også fristelsen til at nedgøre studieværtens dårlige smag fra, fordi det kunne virke slemt moraliserende. Og fordi jeg garanteret havde fået den lige i hovedet igen. For sådant er jo underholdende.

Jeg valgte derimod at betragte de danske seere som tænkende mennesker, der kan vurdere selv, hvad der er skæg, og hvad der er snot, også når de ser underholdningsprogrammer.

Derfor holdt jeg mig til det, jeg var blevet inviteret til at tale om: Dansk Arbejdsgiverforenings for forenklede forslag til forbedring af fagligheden i skolen. De forslag prøvede jeg at forklare vores mere menneskelige og komplekse holdninger til. Og de er netop derfor ikke så enkle og underholdende at forklare enkelt på få minutter midt i underholdningsrampelyset.

Så efter udsendelsen kunne jeg såmænd for min egen skyld også have ønsket, at jeg var blevet væk fra Odense. Men 'Rigets Tilstand' var jo nok blevet sendt alligevel - med en bemærkning om, at DLF ikke ville stille op.

For øvrigt er det min vurdering af udsendelsen, at Sauer, Baadsgaard, Håkansson og jeg stod os ved at være saglige. Selv om vi altså ikke vandt underholdningskonkurrencen.

Jørgen Stampe

formand for

DLF's pædagogiske udvalg og medlem af hovedstyrelsen