Anmeldelse

www.netpilot.dk

www.netpilot.dk

Et anbefalelsesværdigt materiale, som både elever og lærere kan blive klogere af at bruge

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Netpilot" har den ambition at ville lære elever på 6. klassetrin at foretage kvalificerede søgninger ved hjælp af Google. Helt klart en færdighed, som indgår i enhver borgers informationsteknologiske dannelse. Materialet er en udstrakt hånd fra folkebibliotekerne til skolerne, og hvorfor skulle man ikke tage imod den?

Fakta:

Titel: www.netpilot.dk

Type: Internet

Forlag: BiblioteksstyrelsenLearning Lab Denmark

"Netpilot" består af tre dele: et undervisningsforløb, et browser-plug-in kaldet InfoNaut og en model til samarbejdet mellem folke- og skolebiblioteker.

Undervisningsforløbet har flere moduler, herunder søgemetode og kildekritik. Hertil kommer en lærervejledning. Modulerne er PowerPoint-præsentationer beregnet på brug direkte i undervisningen. I diasnoterne "tygges" indholdet og formålet med hvert enkelt dias - og det er godt.

Diasnoterne kan skrives ud på papir, og de udgør faktisk et ganske grundigt - og helt nødvendigt - kursus til de allerfleste lærere, som jo ikke behersker hverken søgeteknik eller kildekritik. Hvor skulle de dog have lært det?

Hvis man ser materialet som anvisning på, hvordan undervisningen skal foregå, så er det noget bombastisk, men som et forberedelsesmateriale til læreren er der tale om et gedigent materiale, som kan bruges langt bredere end 6. klasse.

InfoNaut er en interaktiv assistent til Internet Explorer, og den er prikken over i'et. Den rummer fire valg: "Marker", "Søgetips", "Gået i stå?" og "Start forfra". Hvis man vælger "Marker", fremhæves de søgeord, man aktuelt har søgt med. Det kan give mere information om søgningens brugbarhed, end man lige forestiller sig. Der er for eksempel mange ord, som har flere betydninger, især når man søger på alle sprog. Prøv at bruge det gode danske ord kanon som søgeord. 

En grøn streg viser, hvor god en søgning man foretager. Men hvordan kan den det? Det kan den heller ikke - "Netpilot" ved jo ikke, hvor man vil hen. Men "Netpilot" kan tælle, om man bruger et eller flere søgeord, og flere er bedre end et. "Netpilot" kan også tælle, hvor mange klik man foretager, om man klikker videre fra resultatsiderne og så videre. Derfor er længden af den grønne streg et ret godt udtryk for, hvor god en søgning man foretager, og en motivator i sig selv.

Det kan skoleelever forstå. Jeg har selv "Netpilot" installeret nu og skeler til længden af den grønne streg. Det er sjældent, jeg søger så dybt, at det faktisk spiller en rolle, men sommetider gør jeg, og jeg kan se masser af skoleopgaver, hvor det kan spille en rolle. Og frem for alt kan jeg se et behov for, at mange danskere også kan bruge nettet til at finde den information, de efterspørger.

Det er et anbefalelsesværdigt materiale, og det, man lærer, kan naturligvis også anvendes, når man bruger andre søgemaskiner.