Alderen tynger tyske skoler

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolevæsenet i det vestlige 3Tyskland har et aldersproblem. I løbet af ganske få år står landet midt i en pensionsbølge, i eksempelvis Bremen går en tredjedel af byens 6.500 lærere på pension i løbet af fem år.

'Siden 70'erne er der stort set ikke ansat nye lærere ved Bremens skoler, og nu er hovedparten af lærerne 45-55 år gamle. Det er en katastrofe - også fordi de ældre kolleger ikke bliver revet ud af deres indgroede vaner. De nye ideer mangler', siger UlrikeKröger, forretningsfører i lærernes fagforening Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft, GEW.

I de forløbne år har der været stor arbejdsløshed blandt tyske lærere, men det billede vendte for tre år siden, og nu kappes delstaterne om de alt for få nyuddannede. For at kompensere for lærermanglen har bystyret i Bremen skåret ned på alt andet end tid til undervisning, så blandt andet efteruddannelse nu skal foregå i fritiden.

'I skolefritidsordningen er lærernes arbejde blevet overtaget af ikke-uddannet personale', siger Ulrike Kröger.

Det østlige Tyskland har som følge af faldende fødselstal et stort overskud af lærere, men de kan ikke umiddelbart anvendes i vest, fordi deres eksamen ikke anerkendes her.