Folkeskolens leder:

Digital skattetænkning

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er en computer derhjemme et nødvendigt arbejdsredskab? Eller er den et frynsegode til privatbrug, som kommunen i sin godhed stiller op hos lærerne?

Hvis det sidste er tilfældet, bør den selvfølgelig beskattes. Men når man læser folkeskoleloven, kan man ikke være i tvivl. Enhver lærer har brug for en computer, når han forbereder og efterbehandler undervisningen, for edb skal integreres i alle fag, står der i bemærkningerne. Og er man den mindste smule usikker, kan man kigge i 'Undervisningsvejledningen Edb 1993/5' fra ministeriet. Sådan er det.

Derfor bør computeren selvfølgelig være skattefri og gratis for læreren. På samme måde som skolebøgerne. Det er logik for begyndere.

Men logikken gælder ikke her!

Det kan ikke gå hurtigt nok med integreringen. Spørg blot partierne. Spørg Kompetencerådet. Eller læs Mandag Morgen, skriften på væggen og www.detdigitaledanmark.dk

I regeringsrapporten, 'Det Digitale Danmark', som udkom i sidste uge, argumenteres der for, at alle lærere selvfølgelig skal have en computer med internetadgang. De to forfattere er kun uenige om, hvem der skal betale: kommunerne eller staten. Men anskaffes skal de, maskinerne, fordi de er nødvendige. Hvorefter de så foreslår, at 'ordningen finansieres ved en kombination af egenbetaling via træk i bruttolønnen og arbejdsgiverbetaling'.

Altså: Danmarks digitale tigerspring betyder, at lærerne skal betale et nødvendigt arbejdsredskab ved at gå ned i løn!

Og flere kommuner er allerede godt i gang med den kreative bogføring. I Århus køber skolevæsnet stort ind, derved undgår man nemlig, at lærere skal betale moms, hvis de tager imod en hjemmecomputer. Til gengæld skal de forpligte sig til 100 timers gratisarbejde med at tage et IT-kørekort. Til gengæld!

Selvfølgelig skal lærerne slippe for momsen. Det er jo kommunen, der køber maskinerne.

'Det er da billigt at kunne få en computer for 9.000 kroner, når man kan se, at den koster 15.000 i forretningerne', lyder det kommunale argument.

Men selv om læreren går ned i løn for at få maskinen, er den sandelig ikke hans egen. For 'lønnedgangen kan ikke betragtes som egenbetaling, idet der ikke er sket betaling med beskattede eller bidragsbelagte midler', som det udtrykkes i ligningsvejledningen fra Told og Skat.

Med andre ord: læreren har ikke betalt computeren, selv om han mister lønkroner eller bruger 100 kursustimer for at få lov til at få maskinen med hjem. For man kan ikke betale med ubeskattede penge.

Og hvis læreren senere ønsker at overtage maskinen - sådan helt for alvor - så skal han først arbejde noget mere og betale skat, så kan han købe maskinen til markedspris. Jamen det er da smart.

Bare ikke for læreren.

Hvad bliver det næste? At buschaufføren skal gå ned i løn for at få lov til at køre bussen?

-th

Læs side 8

Jamen, det er

da smart. Bare ikke for læreren