Debat

Vi skal ikke lege købmænd

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den decentrale løn er ikke noget nyt, måske for lærerne, men ikke som lønsystem, og nogle steder virker et sådant system godt, andre steder ikke. Der har været mange, der har ønsket dette system langt bort, for efter at have prøvet at leve med det kan vi konstatere, at det ikke virker. Jan Trojaborg mener åbenbart, at ny løn er udvikling, personligt er jeg mest tilbøjelig til at mene, at det er gammel liberal tankegang, og troen på, at penge i lønningsposen til udvalgte lærere vil forbedre skolen, er mildest talt naiv. Prøv at udvælge ti lærere, som er blandt de dygtige, send dem så til Kenya i nogle år og se, hvilken betydning det får for skolen i Kenya. Vi kan kun gætte, og mit gæt er: Intet. Vi kan i Danmark klare os, fordi vores skole som et hele ligger på et højt niveau, og mit postulat er, at et skolesystem skal vurderes på helheden og ikke på enkelte skoler eller lærere, og et kvalitetsløft kommer gennem pædagogiske tiltag og ikke godt købmandskab. Det kan ikke være rimeligt, at vi på lærerværelserne skal til at lege købmænd. Det er ikke vores fag, det er vi ikke uddannet til. Det er fint, at man på store københavnske skoler kan finde personer, der kan forhandle på kollegernes vegne, men der findes rigtig mange skoler med mellem ti og 20 ansatte, og det kan være svært at finde de rigtige købmænd på alle skoler. Det er faktisk sådan, at der på en del skoler vælges tillidsrepræsentanter ud fra et princip om, hvis tur det er.

Jeg kan sagtens se en situation, hvor en skole med dygtige og initiativrige lærere laver en spændende og iderig undervisning, mens en nærliggende skole med dygtige forhandlere scorer toplønninger, uden at lærerne gør en særlig indsats.

Jeg er lærer og ikke lønforhandler, og jeg finder, at det er så vigtigt med centrale lønforhandlinger, at jeg vil opfordre alle, der har samme holdning, til, at vi laver en fælles aktionsdag, så det kan ses, hvor mange vi er.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Peter Knap

Ranum

Forkortet af redaktionen

Powered by Labrador CMS