Debat

Et besøg i Rusland

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er helt mærkeligt at tænke på, at ingen i hele den store verden uden om lille Danmark har nået den samme visdom i indretning af uddannelsesvæsenet, som vi har. Vi alene har skuet lyset. Alle andre roder rundt i uføret. Tag nu det stakkels Rusland. Nogle mennesker uden navns nævnelse - men måske er det skolefolk - har besøgt Rusland og taget sig til hovedet. For det viste sig, som det fremgår af Folkeskolen nummer 42, at man ikke bare uanmeldt og uindbudt kunne mase sig ind på en skole i vankundighedens rige og blive budt velkommen. Så den skoleleder jorder man som en led kampmatrone. Der fik hun den. Men der herskede en forfærdende disciplin i klasserne. Eleverne rejste sig og satte sig, når læreren kom ind. Det har sikkert medført en helt uacceptabel ro fra timens begyndelse. Føj. Og så så man drenge iført jakker som små betydningsfuldheder. Sikke tilstande. Og tænk en gang. I Rusland har man endnu i år 2001 nogle vidensområder, som er værd at få børnene til at lære udenad. Det er da godt, at vi ikke har sådan noget hos os. Vi ved, at intet er værd at opbevare i hukommelsen. Og så er vi jo heller ikke alle lige gode til at lære udenad. Men det fatter de ikke i det sorte Sibirien. Til gengæld fatter vi ikke, at Rusland måske prøver at komme igennem omstillingen fra sovjetsamfundet til markedssamfundet ved at tage undervisning og uddannelse alvorligt. Det behøver vi heldigvis ikke. For vores samfund er ikke i krise. Hos os kører alt helt af sig selv. Når bare vi har vores lommeregner og internetadgang, så kan vi give pokker i det hele og vælte os i skæg og ballade og overfladisk tidsfordriv og uforbindende snak om dejbløde komptencer, der er en by i Rusland for russiske lærere og børn.

Vagn Madsen

Brønderslev

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Powered by Labrador CMS