Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

5 undervisningsministre på 5 år

For femte gang siden befrielsen får vi så en ny undervisningsminister, professor Flemming Hvidberg. Når vi ønsker, at han må få en længere levetid som minister end forgængeren, ligger der ikke deri en politisk tilkendegivelse, men alene ønsket om, at undervisningsministeriet atter må komme ind under de stabile forhold, som man har savnet, siden undervisningsminister Hartvig Frisch blev syg for et år siden.

Julius Bomholt fik kun godt et halvt år at virke i, og indenfor dette tidsrum har sygdom endda i en længere periode gjort det nødvendigt at lade kirkeminister Frede Nielsen fungere som undervisningsminister, således at tidsrummets vigtigste lovgivningsresultat: videreførelsen af 1937-lovens skolebyggeri, bærer kirkeministerens underskrift.

Det kræver sin tid for en ny minister at komme ind i hele områdets virksomhed, og der skal tid til at forberede og tilrettelægge og skabe kontakter til mange sider, når planer og ønsker skal omsættes i lovgivningsarbejde og administrative afgørelser. Der er opgaver nok og taknemlige opgaver for den minister, der vil lade fremtidsdrømmene fare og gøre dagens gerning.

Folkeskolen nummer 44

november 1950

For 25 år siden

Tvind-skoleleder

For ti år siden blev folkeskolelærer Amdi Pedersen næsten bogstaveligt hevet ud af folkeskolen i sit lange hår. Nu er den stadig langhårede leder af Det nødvendige Seminarium på Tvind-skolerne i Vestjylland af undervisningsminister Ritt Bjerregaard blevet udpeget som medlem af uddannelsesrådet for de højere uddannelser.

Amdi Pedersen blev landskendt, da han i 1964 blev afskediget som lærer i Næsby på Fyn. Eneste begrundelse: Han ville ikke klippe sit lange hår.

Folkeskolen nummer 48

november 1975