Folkeskolens leder:

Kommunalis

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rhinocerotidae er det latinske navn.

'Et stort hovdyr med tyk, næsten hårløs hud og med et eller to store horn på næseryggen', lyder beskrivelsen i ordbogen, og mange vil huske det kæmpeeksemplar, som ikke kunne styre sig selv. 'Brutalis' blev dyret kaldt, og frygtindgydende så det ud, når han pløjede sig gennem jord, mudder, træer og indhegninger.

Lumsk kan man vel ikke kalde et dyr, men uberegnelig var han. Farlig og utilnærmelig.

Det er ikke hos Brutalis, Kommunernes Landsforening har hentet inspiration til sin nyeste pjece. I hvert fald ikke hvis man skal tro forordet i 'Lønpolitik mod år 2000 - en fælles udfordring'. Men, men, men . . .

Kampen om arbejdskraften bliver skærpet i de kommende år, står der. Derfor vil kommunernes generelle image som attraktiv og konkurrencedygtig arbejdsplads blive en væsentlig faktor i denne konkurrence, lyder det næsten kattespindende. Sammenholdt med omverdenens krav om udvikling og modernisering betyder det, at kommunerne skal føre en offensiv lønpolitik, fortsætter forordet.

Alt sammen pæne, nydelige almindeligheder.

Og til læsere af forordet, der tager ladegreb, når de læser, at løndannelsesprojektet bliver arbejdsgivernes hovedkrav ved overenskomstfornyelsen i 1997, lyder det beroligende, at pjecen 'i bogstaveligste forstand' skal opfattes som et diskussionsoplæg og 'ikke som et egentligt forhandlingsoplæg'.

Vi tager den lige én gang mere: Pjecen er ikke et egentligt forhandlingsoplæg, men i bogstaveligste forstand et diskussionsoplæg.

Og så i langsom gengivelse: Løn-dannelsesprojektet . . . er et hovedkrav ved overenskomstfornyelsen!

Resten af pjecen går over stok og sten: Om decentral løn, der skal 'lægges ud i de yderste led af de enkelte kommuners organisation, herunder institutionsniveauet'. Om kvalifikationsløn, resultatløn og hele svineriet. Om efteruddannelse, der skal betales over overenskomsten, men som arbejdsgiveren fortsat vil bestemme over.

Og - som om det ikke allerede er rigeligt - så svinges der til sidst med halen efter Brutalis-metoden.

De grupper, der ikke vil være med til det nye system, skal have midlerne til decentral løn og decentrale chef- og lederpuljer forhøjet så meget som muligt. Der kan ikke aftales centrale omklassificeringer, og der kan ikke blive tale om at forbedre slutlønnen.

Det er ren, tykhudet Kommunalis. Tilsyneladende helt uden tanke for konsekvenserne. 'Debatudspil' af den slags gør det ikke nemt at forhandle. Og de mange hårdtarbejdende kommunalt ansatte - som jo altså stadig har ret til at stemme om et eventuelt resultat - vil være endog særdeles meget på vagt.

Brutalis kunne ikke gøre for det - han var ansvarsløs og ansvarsfri.

Kommunernes Landsforening påtager sig et stort ansvar ved at buse frem på den måde.

-th

Læs side 22

Brutalis kunne ikke gøre for det. Kommunernes Landsforening påtager sig et stort ansvar