Debat

Them står ikke alene

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne på Nørup Skole nær Vejle har også svært ved at 'se sig selv' i den netop overståede idrætsundersøgelse, hvor det fremgår, at hver tiende elev pjækker. Faktisk har jeg aldrig haft en klasse, der har så god en idrætsmoral som dem. De er med, og de er med på den værste. Det gælder både drenge og piger. Idræt må gerne være et frirum - hvor der også er rigeligt med plads til elevernes ønsker. Jeg laver planerne, men ud fra ønsker fra deres side, og nogle gange justerer vi på planerne. Undersøgelsen fra København har vi talt om flere gange - og hver gang stiller eleverne sig undrende over for 'resultatet'. De kan simpelt hen ikke begribe, at idræt er 'noget, man pjækker fra'. Eneste 'negative' udtalelse er den om pigernes badning - drengene 'forlanger', at pigerne også vasker hår - hver gang!

Nedenstående skriftlige udtalelser er fra 9.a på Nørup Skole - i forbindelse med en diskussion omkring undersøgelsen:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

'I vores klasse (i hvert fald blandt pigerne) er idræt et af vore yndlingsfag. Vi kan godt lide at få os rørt. Det kan jo godt blive ret anstrengende at sidde stille så længe. Vi ville gerne have mere idræt/gymnastik, men vi har mulighed for at vælge idræt ('krop og bevægelse') som valgfag. Man kan ikke sige, at vi pjækker, men det sker, at der er nogle, der glemmer deres gymnastiktøj'.

Stine og Louise F.

'Vi er to piger fra Jylland. Vi har svært ved at se os selv i undersøgelsen om, at hver tiende pjækker fra gymnastik. Vi mener, at gymnastik er det sidste fag, man skulle pjække fra, da man kommer ud og er fri - og får brugt noget af alt sit krudt - i stedet for at sidde stille på sin stol i mange timer'.

Betina og Maja

'Vi synes, det er for dårligt, at pigerne ikke gider have gymnastik - da vi synes, det er godt med sport. Det er også for dårligt, at nogle piger ikke vil gå i bad efter idræt . . .'

Kenni, Søren, Jeppe og Rasmus

'Jeg må indrømme, at det kom bag på mig, at vi tog dette emne op på klassen. Jeg har aldrig pjækket fra idræt og har heller ikke indtryk af, at der er andre, der gør det - jeg synes, idræt er et rart fag; man er sammen på en anden måde, og man har det da også godt med sig selv, når man har rørt sig'.

Louise K.

'Jeg synes ikke, det kan passe, at der er så mange, der pjækker fra idræt - det er da det sjoveste fag, der er på en skole. Jeg går selv til håndbold i min fritid, og jeg ville da gerne have seks timers idræt i ugen!'

Christoffer

'Jeg undrer mig meget over, at elever pjækker i idræt. Jeg synes, at det er et af de bedste fag, man overhovedet har. Man slipper for at sidde på en hård stol i et lummert lokale med en dårlig akustik. Man har det også så godt med sig selv efter lidt motion. At elever pjækker, er ikke tilfældet i vores klasse. Her tror jeg, at de fleste synes, at idræt er godt - de deltager i hvert fald - og de færreste tager jo skade af at røre sig.

Jeg synes, det er dårligt og skuffende, hvis befolkningen får 'vendt' undersøgelsen til en generalisering af danske skoleelever i 9. klasse. Hermed vil jeg gerne fastslå og understrege, at denne undersøgelse ikke kan bruges for hele landet'.

Marianne

'Vi synes ikke, der er mange, der pjækker fra idræt. De, der gør, siger, de har glemt deres idrætstøj - og så sidder de og laver glemte lektier eller 'chatter' på Internettet'.

Sanne og Regitta

Malene Damgaard

Vandel