Over 300 lærerstillinger forsvinder

Det overordnede dagsordenspunkt på kongressens første dag var folkeskolens udfordringer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er nu indgået budgetforlig i kommuner, der medfører 317 færre lærere på skolerne. Andre steder diskuterer man nedskæringer, som endnu ikke er vedtaget, viser en frisk undersøgelse, som blev offentliggjort mandag i denne uge på DLF's kongres i Falconer Centeret i København.

En undersøgelse fra september viste, at der på det tidspunkt var budgetforslag fremme, som kunne medføre nedlæggelser af over 700 lærerstillinger.

»Jeg understregede, at vi naturligvis håbede på, at nedskæringerne ikke blev udmøntet i fuldt omfang i de endelige budgetter. Undersøgelsen var jo netop et forsøg på at påvirke budgetforhandlingerne«, sagde DLF-formand Anders Bondo Christensen i sin indledende tale.

»Alligevel beskyldte statsministeren os for at lyve og påstod, at vi hvert år fejlagtigt har fortalt om færre lærerstillinger. Men i forbindelse med budgetforhandlingerne har DLF ikke én eneste gang påstået, at der blev fyret lærere«, sagde han.

»Det generer dog ikke statsministeren, og Politiken videregav ukritisk det grove og urigtige angreb«, tilføjede han.

Fra talerstolen offentliggjorde Anders Bondo en ny, opfølgende undersøgelse, som viser, at 34 kommuner planlægger at nedlægge 404 lærerstillinger i 2007. 317 af de stillinger, der planlægges nedlagt, er omfattet af budgetforlig eller vedtagne budgetter - resten bygger på budgetudspil.

»Det vil sige, at mulighederne for at undgå nedskæringer nu er stærkt begrænsede«, sagde Anders Bondo og tilføjede: »Det er en helt grotesk situation, at på trods af et stigende elevtal, politiske beslutninger om flere timer til eleverne og mere efteruddannelse til lærerne og et enormt forventningspres bliver folkeskolen i rigtig mange kommuner udsat for besparelser, samtidig med at overskuddet i statskassen er 80 milliarder«.

»Når den private sektor oplever massive vækstmuligheder, stiger kravene og forventningerne til de offentlige serviceydelser. Når mange familier har råd til dyre udlandsrejser og luksusombygninger i privatboligen, så har både børn og forældre svært ved at forstå, at lejrskolen skal foregå i den lokale spejderhytte, og skolens toiletter er i en stand, så børnene nægter at bruge dem«.