Danmark på speed

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi lever i en mistillidskultur. Både når det gælder pædagogik og alt muligt andet. Og denne mistillidskultur har lejret sig som en sødligt duftende, men giftig gassky over det meste af samfundet. Så hårde var ordene, da kongressens gæst, forstander for Testrup Højskole, Jørgen Carlsen, talte. Managementkulturen har inficeret det danske samfund og hele resten af verden, sagde han og talte om kompetenceudvikling. Om et menneskesyn, der - sat på spidsen - mener, at et menneskes værdi er lig med dets markedsværdi.

»Globaliseringsrådet består af en række håndplukkede tunge erhvervsfolk, organisationsfolk, et par økonomiske vismænd, en enkelt pædagogisk letmatros og en håndfuld ministre med statsministeren for bordenden. Altså et højst officielt organ af beslutningstagere, hvis indstillinger er ophøjet til regeringens politik. Og regeringens mål proklameres i flammeskrift: 'Danmark skal i 2015 være verdens mest konkurrencedygtige samfund'. Umisforståelig tale. Vi skal ikke bare være dygtige og gode, vi skal ikke nøjes med at være med i verdenseliten. Vi skal simpelt hen være de bedste«, sagde Jørgen Carlsen. »De bedste til hvad? De bedste til at rage til os - til at tjene penge. Vi skal være verdensmestre i økonomisk vækst. Det mål bør vi stræbe efter at nærme os hver dag. Husk det nu, kære lærer, når du står ud af sengen om morgenen!«

Hele samfundet bliver underkastet et massivt præstationspres. Hvis én skulle snige sig til at slappe af og leve livet for livets egen skyld, er det for egen regning, sagde han.

»Der er sket et kulturskifte, som er i færd med at omorganisere det danske samfund eftertrykkeligt. Vi bevæger os fra en forsynskultur til en eftersynskultur«.

Hvad vil vi med mennesket? Hvad drejer menneskelivet sig egentlig om? spurgte Jørgen Carlsen. Globaliseringsrådets rapport burde ikke hedde »Fremgang, fornyelse og tryghed«, men i stedet »Danmark på speed«, fordi vi er på vej ind i et nationalt misbrugsproblem, sagde han. Vi drøner af sted, bliver stressede og er på vej til at misbruge livsmulighederne.

»Spørg den nyuddannede børnehavepædagog, hvad formålet er med hendes arbejde, og hun vil svare: at fremme børnenes kompetenceudvikling. Spørg finansministeren, hvad formålet er med hans projekt, og han vil svare: kompetenceudvikling. Der er én dagsorden for hele Danmark«.