Anmeldelse

Skoleavisen.com

- Vikinger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Avisen i undervisningen er set før - både i stil med de traditionelle morgenaviser og de pædagogisk tilpassede temaaviser. Denne version hører helt klart til de bedre af slagsen.

Avisen er sprængfyldt med ældgamle nyheder serveret på en appetitvækkende facon. Den er derfor meget velegnet til motiverende pluklæsning for eleverne, inden man går i gang med selve temaet om vikingetiden, hvor kronologi, sammenhænge og perspektivering indgår.

En særlig læseværdig artikel er "En arabers skrækkelige møde med vikingerne". Artiklen fortæller om den fornemme araber Ibn Fadlan, der efter at have mødt en flok svenske vikinger i Rusland konstaterer, at vikingerne er de mest beskidte af Allahs skabninger. Artiklen om dette kulturmøde bør kunne give næring til en fornyet debat i klasserne om fjendebilleder, tolerance og intolerance.

Redaktionen tæller aldeles kompetente personer. Der er tale om fire historikere fra Moesgård Museum i Århus og to journalister. Teksterne og læsbarheden er tilpasset eleverne på mellemtrinnet og har den tilpassede dramatik, der skal til for at vække elevernes interesse.

Avisen er rigt illustreret med fotos og tegninger. Teksterne og illustrationerne går op i en højere enhed, således at vikingetiden ikke fremstår som gammel, støvet historie, men som virkeligheden - om end en gammel virkelighed.

På de fleste sider er der små faktabokse med "opgaver", "vidste du" og "leksikon" samt internetadresser med forslag til videre arbejde.