Formandsvalg som hidtil

Der var flertal for direkte formandsvalg, flertallet var bare ikke stort nok

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Direkte formandsvalg ved urafstemning havde tilslutning på kongressen, men flertallet var ikke så stort, at forslaget gik igennem. Der skal to tredjedele til for at få et forslag til vedtægtsændring vedtaget.

Hovedstyrelsen anbefalede kongressens delegerede at stemme imod forslaget, men 174 delegerede stemte for direkte formandsvalg. 123 stemte imod, og fire stemte hverken for eller imod.

'Hvert fjerde år vælges hovedstyrelsen direkte af medlemmerne af vores fagforening. Men formand og næstformand vælges på kongressen. Det er ikke en del af den fælles fagforening. Hvis der er en logisk forklaring på dét, har jeg ikke fundet den', sagde Steen Jeppesen fra Hvidovre Lærerforening, da han anbefalede kongressen at stemme for direkte valg til formandsposten.

'Rigtig mange medlemmer ønsker det, så behøver jeg ikke andre argumenter', sagde Anders Bondo Christensen og høstede store klapsalver.

Flere var på talerstolen for at anbefale direkte formandsvalg. De talte om at lytte til medlemmerne og om at give medlemmerne mest muligt demokrati. Peter Hess-Nielsen, hovedstyrelsen, sagde, at det var en spøjs situation, at der kun havde været fortalere for forslaget.

'Så stemmer vi det jo hjem. Det er fint', sagde han.

Respekt for medlemmerne

Men så kom modstanderne på talerstolen. Fra hovedstyrelsen var det Henrik Billehøj, Astrid Schjødt Pedersen og Ole Holdgaard.

'Jeg mener, det er en meget farlig styringssituation, at formanden ikke står direkte til ansvar over for foreningens højeste myndighed, kongressen', sagde Henrik Billehøj.

Modstanderne sagde, at de aldrig havde ment, at medlemmerne var for dumme til at stemme om formandsposten. Det er ikke dét, det handler om.

Respekten for medlemmerne foregår ikke kun til valgene, men forhåbentlig også imellem valgene. De sagde også, at det er at stikke blår i øjnene på medlemmerne at påstå, at direkte valg er øget medlemsdemokrati.

Jørn Mohr fra Birkerød Lærerkreds mente, at kredsgeneralforsamlingen, hvor man er nødt til at møde frem og deltage i debatten, når man vælger de kongresdelegerede, efterhånden er det eneste reelle demokratiske led i foreningen. At sætte et kryds er ikke demokrati, det er bare en afstemningsform, mente han.

Forslaget gik til afstemning, fik flertal og blev forkastet på to tredjedels-reglen. Formandsvalg foregår altså fremover, som det hidtil har gjort, på kongressen. Men et stort flertal vedtog et forslag fra Per Sand Pedersen, så en nyvalgt formand fremover tiltræder umiddelbart efter kongressen. Efter de hidtil gældende vedtægter skulle den 'gamle' formand blive på posten fra valget på efterårets kongres og frem til nytår.

Powered by Labrador CMS