Debat

Forskning i tidlig sprogstart findes

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som sproglærer må man glæde sig over, at redaktøren i lederen i Folkeskolen nummer 36 endelig forholder sig til fremmedsprogenes status og stilling i grundskoleregi.

Samtidig må man som sproglærer undre sig over, at redaktøren maner til besindighed og undersøgelser vedrørende gavn og muligheder for vore elever, hvis og når de tilbydes tidligere sprogstart.

Redaktøren efterlyser en sprogpolitik, hvilket alle sproglærere sammen med forældre og elever hilser mere end velkommen, men samtidig må Sproglærerforeningen gøre redaktøren og politikerne opmærksomme på, at der faktisk blev foretaget grundige undersøgelser og megen solid forskning i forbindelse med de forsøgsordninger, der blev iværksat i forbindelse med optakten til folkeskoleloven. To undersøgelser vedrørende tidlig engelskstart resulterede i to modsatrettede opfattelser - begge veldokumenterede. Undersøgelser vedrørende tidligere sprogstart for andet fremmedsprogs vedkommende (tysk og fransk) tilrådede at lade eleverne påbegynde andet fremmedsprog på et tidligere klassetrin end det nuværende.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Så forskningsundersøgelser og ditto - resultater foreligger. Lad derfor ikke påstande om manglende forskning på området endnu en gang blive til en undskyldning for at undlade en aktiv politisk indsats i forhold til tidligere sprogstart.

Ingrid Stuart

Danmarks Sproglærerforening

Svar

Jeg skrev 'der eksisterer ingen empirisk dansk forskning', men der findes et par ældre rapporter om nogle udviklings- og forsøgsprojekter. Det er bestemt ikke det samme.

Thorkild Thejsen

chefredaktør