Debat

Mac eller hva'

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge Politiken den 15. september vil over halvdelen af landets kommuner bruge flere penge på folkeskolen i næste regnskabsår, hvilket på alle måder er glædeligt. En af de ting, der står øverst påønskesedler, er for mange skoler computere. Og mange skoler vil uden tøven investere i en pc-løsning (Windows-baserede maskiner). Der findes en meget bedre løsning, og den hedder Macintosh. Hvorfor nu det, 'alle har da pc i dag', 'det fungerer da udmærket på vores skole', ville argumenterne lyde. Ja, men det er også ganske vist, at 90 procent af de danske brugere har valgt Windows, og at Windows 95 også kan fungere. Men hvad med alt det andet, hvad med brugervenlighed og funktionalitet? Jeg vil i det følgende uddybe fordelene ved at vælge Macintosh.

MacOS-styresystemet vinder fortsat alle test mellem det og Windows, test, som handler om brugervenlighed, funktionalitet og kompatibilitet.

Macintosh-netværker tager ti minutter at opbygge. Teknologien er langt hurtigere end selv den hurtigste pc'er. Alle Macintosh-maskiner kan opgraderes. Macintosh er kompatibel med pc-hardware, det være sig printere, cd-drev, harddiske, grafikkort, netkort med mere. Det meste software udvikles til både Mac og pc, hvor det skal siges, at Mac ved hjælp af et lille program installeret kan afvikle pc-software og pc-cd-rommer. Apple er førende leverandør af teknologier til Internettet, herunder Quicktime med flere. Priserne på Macintosh-computere er i dag lavere end på pc'er, og en Mac holder ifølge undersøgelser prisen tidssvarende dobbelt så længe som en pc. Der er således ingen grunde til ikke at vælge Macintosh.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Hvad får man, som man ikke får hos pc'en? Man får først og fremmest en fremragende brugervenlighed, som i arbejdet med børn i folkeskolen for mig at se er essentiel.

Funktionaliteten er langt højere end på pc'en, her er ikke noget system bag systemet, ingen Dos-koder og ingen uforståelige sammenbrud, 'exe'-filer med mere.

Mac'en kan sagtens læse en pc-formateret diskette i modsætning til pc'en, der ikke kan læse en Mac-formateret, desuden er en Word-fil eller Word Perfect-fil den samme på begge platforme, så forskellen ligger simpelt hen i brugerfladen og funktionaliteten, som er langt bedre på Macintosh-platformen (ifølge undersøgelser).

Som Stig Boesgaard udtrykte det i sin leder i 'MacWorld' sidste år: Det er pragtfuldt at være blandt de 100.000 danske Mac-brugere, der sammen kan sidde i rutchebanen og opleve få nedture og utroligt mange opture, alt imens vi kan kigge ned på karrusellerne, hvor pc-brugerne bliver trukket rundt og rundt med ring i næsen. Det er et spørgsmål om, hvilken udvikling vi vil fremme, og om vi vil være med til at præge denne. For mig at se er der kun et valg, Macintosh.

Casper Strunge Andersen

lærerstuderende

Aalborg Seminarium