Ingen ny retskrivning

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 1. august trådte en lov om dansk retskrivning i kraft. Det har forvirret mange, der har henvendt sig til Dansk Sprognævn i den tro, at der med loven er indført en ny retskrivning. Det er ikke tilfældet. Dansk retskrivning følger stadig Sprognævnets grønne ordbog (2. udgave, 1996). Et af de problemer, som tilsyneladende diskuteres ivrigt, er, om forkortelsen edb skal skrives med store eller små bogstaver. Forkortelser som edb, tv, pc, ph.d., cd, wc og bh skrives med små bogstaver, og det er der ikke noget nyt i. Den danske retskrivning stammer fra 1948, da de små bogstaver i navneordene og bolle-å blev indført.

Den nye lov om retskrivning har kun til hensigt at slå fast, at vi har en officiel retskrivning i Danmark, der fastlægges af Dansk Sprognævn og offentliggøres i Sprognævnets Retskrivningsordbog, og at denne retskrivning skal følges af alle i den offentlige forvaltning.