Et projekt, der overlevede

Lindholm Historiske Værksted begyndte i 1989 som et pædagogisk projekt under Folkeskolens Udviklingsråd

Publiceret

Iskoleåret 88/89 fik Lind skole ved Herning del i Folkeskolens Udviklingsråds midler i form af tre ugentlige lærertimer til en 'igangsætter og koordinator for et udviklingsprojekt knyttet til Fritidsgården Lindholm'. De næste tre skoleår blev støtten udvidet til ti ugentlige timer, og det satte gang i en hel del forskelligartede aktiviteter. Det historiske værksted blev oprettet i 1989, da jernalderhuset blev bygget med hjælp fra Herning Museum og elever. Huset er en tro kopi af et jernalderhus, der var fundet ved Herning.

I efteråret 1990 kom Udmarken til. Den blev senere flyttet tættere på bopladsen. Udmarken er tre hektar landbrugsjord, som dyrkes på gammeldags facon med heste som trækkraft og med gamle håndredskaber. På marken dyrkes byg, havre, boghvede, kålroer, hør og meget andet. Herudover er der som undervisnings- og forsøgsarbejde 15 små parceller med oprindelige afgrøder som hirse, emmer, spelt og vår-rug.

Chresten Vinther er lærer på Lind skole, og tilknyttet Lindholm Historisk Værksted. Han siger: - Jeg underviser i natur/teknik. Efter vi har fået dammen på det historiske værksted har vi virkelig fået rykket undervisningen ud af klasseværelset. Vi ser blandt andet på plantelivet omkring dammen, og studerer botanikken på parcellerne.' Der er også etableret et fårehold med godtlandske udegangsfår, og en hønsegård med høns og gæs af dansk landrace.

Foruden de allerede nævnte aktiviteter afholdes en række historiske foredragsaftener, sang og musik aftener og der har været egnsspil, høstfest og flere Åbent Hus arrangementer gennem de seneste ti år.

Smedjen er blevet en stor succes. Smedning tilbydes nu som valgfag i de ældste klasser på de lokale skoler. Det historiske værksted benyttes hovedsageligt af skoleklasser fra Ringkøbing Amt, men også lokalbefolkningen er aktive brugere af stedet. De ynder blandt andet at gå ture i området.

Der afholdes desuden lærerkurser i samarbejde med Danmarks Lærerhøjskole.dhs

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.