Undervisning binder os sammen

Formanden for foreningen Formidlerne mener, at den er for lille til at kunne leve op til tidens krav. Derfor håber hun, at et flertal af de knap 900 medlemmer siger ja til en fusion med DLF

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når medier afslører, at der cirkulerer råddent kød rundt i restaurationsbranchen, er det en ernærings- og husholdningsøkonom, der som beredskabschef for Fødevarestyrelsen tager affære.

Når du læser artikler i »I Form« eller madopskrifter i »Ude og Hjemme«, er skribenten ofte en ernærings- og husholdningsøkonom. Og når du får informationer om affaldssortering fra Sund-by-netværket, er det tit en ernærings- og sundhedsuddannet, der står bag.

»Der findes ikke en typisk ernærings- og husholdningsøkonom, for vores medlemmer arbejder med alt muligt forskelligt. Sundhed har de til fælles, og så er de alle formidlere, og det er netop på det punkt, at jeg kan se fællesskabet med folkeskolelærerne«, siger formand for Forening for Formidlere af viden om husholdning, ernæring og sundhed, Ulla Maria Mortensen.

Hun har sammen med resten af foreningens hovedbestyrelse arbejdet for en fusion med en eller flere andre underviserorganisationer siden 1996. Så den nært forestående fusion med Danmarks Lærerforening i 2007 er for hende kulminationen på mange års arbejde.

»Vi er en for lille organisation til at kunne leve op til medlemmernes berettigede krav i længden. Arbejdsbyrden bliver stadig større og medlemmernes sager mere komplicerede. Med Ny Løn er der blevet lagt en møllesten om halsen på vores tillidsrepræsentanter, og kommunalreformen giver store ændringer, som kræver en stærk organisation bag medlemmerne«.

En broget flok med stolte traditioner

Foreningen holdt sit 75-års-jubilæum sidste år, og der ligger en lang historie af stolte foregangskvinder med holdninger til husholdning og ernæring bag dens virke. Størstedelen af medlemmerne har den samme ernærings- og sundhedsfaglige uddannelse, som gennem tiden har heddet husholdningslærer, ernærings- og husholdningsøkonom og nu professionsbachelor i ernæring og sundhed. Men uddannelsen har forskellige specialelinjer, så i virkeligheden har de meget forskellige kompetencer som for eksempel produktudviklere, serviceledere og sundhedskommunikatører.

»Vi har store grupper, som er ansat som undervisere på social- og sundhedsuddannelserne og på husholdnings- og håndarbejdsskolerne, men rigtig mange af vores medlemmer er de eneste af deres slags på arbejdspladsen, og en pæn gruppe arbejder som freelancere eller selvstændige«, siger Ulla Maria Mortensen.

På skolerne for social- og sundhedsuddannelser og husholdnings- og håndarbejdsskolerne arbejder ernærings- og husholdningsøkonomerne side om side med folkeskolelærere, som også er organiseret hos Formidlerne. Så en stor del af foreningens medlemmer kender udmærket DLF, og mange har tidligere hørt til i foreningen. Ulla Maria Mortensen mener da også, at der er store lighedspunkter mellem de to gruppers faglighed.

»Det, der binder os sammen, er undervisning og vejledning. Vores medlemmer vejleder både mundtligt og skriftligt og både unge og voksne, men store dele af pædagogikken og didaktikken vil lærere, speciallærere og ernærings- og husholdningsøkonomer have til fælles«.

Større og mere professionelt

Ulla Maria Mortensen forventer, at den nye organisation vil kunne tilbyde medlemmerne endnu bedre service, sagsbehandling og hjælp, og hun frygter ikke, at medlemmernes faglighed vil gå tabt i den store forening. Tværtimod forventer hun, at der nu bliver resurser til særlige kurser og til at blande sig i debatten.

»Vi har aldrig fået serveret noget på et sølvfad, så vi ved godt, at vi skal arbejde for tingene. Men vores faglige område er virkelig til debat, og der er rigtig mange punkter, hvor vi har haft lyst og mod, men ikke resurser til at sætte ind. Det kan vi nu. Og så glæder jeg mig helt utroligt til at præsentere et nyt medlemsblad og en ny hjemmeside med aktuelle nyheder for medlemmerne. Det bliver større, bedre og mere professionelt. Det synes jeg er pragtfuldt«.

Formidlerne stemmer om fusionen på en generalforsamling den 4. november, og medlemmerne får sidste ord ved urafstemning 1. december, men Ulla Maria Mortensen forventer et klart ja. Selv fortsætter hun som hovedstyrelsesmedlem i den nye forening frem til næste valg.