Debat

Pensionisterne og undersøgelsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endelig kom den. Den så længe ventede. Altså medlemsundersøgelsen. Det er imponerende, som den kommer omkring de aktives forhold lige fra a til z (å).

Desværre lader den - ikke uventet - pensionisterne i stikken. Selv vor udmærkede chefredaktør Thorkild Thejsen løber sur i det. I afsnit p på side 40, Folkeskolen nummer 30/33, fortæller Bysted Kommunikation A/S (BK) os, at pensionisterne er de mest tilfredse medlemmer af Danmarks Lærerforening, hvilket -th i Folkeskolen nummer 34, side 34, oversætter til, at pensionister og efterlønsmodtagere er den gruppe, der er 'suverænt mest tilfreds'.

Jamen, det er jo noget rod, når BK snakker om tilfredshed med medlemskabet af Danmarks Lærerforening. Men ikke engang fra BK får vi hele sandheden. Hvis vi nemlig kigger nærmere på blokdiagrammet på side 34, kan vi regne os frem til, at der kun er 5,4 procent flere tilfredse i den ældste gruppe i forhold til den yngste, mens der til gengæld er 14,3 procent flere utilfredse over 67 år end under 34 år. Det kan man da hverken kalde mest tilfredse eller suverænt mest tilfreds. Hvor får BK for øvrigt de 62 procent fra? I blokdiagrammet står der 58 procent. Men måske har vi noget af medlemsundersøgelsen til gode.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hvad angår tilfredshed i al almindelighed, ville jeg da gerne melde mig til gruppen 'meget tilfreds', hvis spørgsmålet var stillet, men det hænger sammen med, at jeg som pensionist slipper for alt det bøvl, de aktive udsættes for i disse år, og som BK får sat en tyk streg under med medlemsundersøgelsen.

For øvrigt må jeg indrømme, at jeg, da jeg første gang læste afsnit p, gjorde mig skyldig i næsten samme misforståelse som -th.

Finn Andersen

Herlev

Svar:

Medlemsundersøgelsen stiller spørgsmålet om medlemmernes tilfredshed med at være medlem af DLF. 45 procent af alle medlemmer er tilfredse, 31 procent siger både og, mens 17 procent er utilfredse.

Ser man på, hvordan disse svar fordeler sig på aldersgrupper, viser undersøgelsen, at medlemmer under 34 år (54 procent) og medlemmer over 67 år (58 procent) er de mest tilfredse og mindst utilfredse. Kun henholdsvis syv og otte procent angiver, at de er utilfredse. Sammenligner man disse tal med de øvrige aldersgrupper, kan man se, at klart færre mellem 35 og 66 år giver udtryk for tilfredshed med at være medlem af DLF, og klart flere udtrykker utilfredshed.

Man kan også se, hvordan tilfredsheden fordeler sig på jobtype - det vil sige afhængigt af, om man er lærer, leder, pensionist med videre. Og det er her, tallet 62 procent kommer fra. Set i forhold til jobtype viser undersøgelsen, at 45 procent af lærerne, 16 procent af lederne og som sagt 62 procent af pensionisterne er tilfredse. Det er på den baggrund, at undersøgelsen samlet konkluderer, at pensionister er den mest tilfredse medlemsgruppe.

Vi kan godt forstå, at Finn Andersen undrede sig over, hvor tallet 62 procent er kommet fra. Det samlede talmateriale fra undersøgelsen er meget omfattende, og det har derfor været nødvendigt at sortere tabeller fra i denne mere populære fremstilling af medlemsundersøgelsen. Tabellen med de 62 procent er således ikke vist som diagram, men blot refereret.

Vi håber, at dette svar opklarer dit spørgsmål. Hvis ikke, er du velkommen til at kontakte os (Thomas Hertz) direkte på telefon 3927 6622. Du kan også læse mere om undersøgelsen i den samlede rapport, som kan rekvireres i foreningen.

Med venlig hilsen

Bysted Kommunikation