En løn, der svarer til jobbet

Fremover bliver inspektørlønnen afhængig af lokale forhold

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal danske folkeskolelærere have deres løn opdelt i grundløn, kvalifikationsløn, funktionsløn og resultatløn i fremtiden? Svaret på det spørgsmål afhænger i høj grad af, hvordan forhandlingerne forløber rundt om i kommunerne, når folkeskolens ledergrupper per 1. april overgår til nye lønformer.

- Vi forventer at blive mødt med en vilje til reel forhandling i kommunerne, og det vil så blive en prøvesten for, hvordan vi i øvrigt vil forholde os til de nye lønformer, siger Stig Andersen, formand for Danmarks Lærerforenings faglige udvalg.

Når Lærerforeningen i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger tog skridtet og sagde ja til nye lønformer for lederne, var det for at opnå en lederløn, der svarer til jobbet:

- I dag er arbejdet som skoleleder vidt forskelligt fra skole til skole. Nogle steder har man, om jeg så må sige, den rene konstruktion, andre steder måske ansvaret for en skolefritidsordning og en idrætshal, og kommunen er stærkt decentraliseret med et budgetansvar og kompetence lagt ud på den enkelte skole.

- Hvis lønnen skal svare til den reelle kompetence og det reelle ansvar, lader det sig ikke længere gøre at fastsætte den centralt, siger Stig Andersen.

I Lærerforeningens aftale med Kommunernes Landsforening er der fastsat en række objektive kriterier, som skoledirektører og lærerforeningskredse kan gå ud fra i deres forhandlinger om især funktionslønnen til lederne. Foruden de gamle kriterier om antallet af elever og ansatte på skolen er det for eksempel skolens fysiske rammer, antallet af to-sprogede børn og eventuelle boafdelinger på skolen. Der kan også træffes aftaler om, at særlige kvalifikationer skal belønnes, og så er der også muligheden for resultatløn, som Stig Andersen dog ikke forventer vil blive brugt i nævneværdigt omfang.

Også hovedstyrelsesmedlem, skoleleder Jens Kjær, opfordrer til, at man spiser brød til, når det gælder resultatlønsbegrebet:

- Men selvfølgelig - hvis det i en kommune er den eneste mulighed, og vi i øvrigt kan leve med indholdet i aftalen, så er penge jo penge!

Jens Kjær lægger vægt på, at det ikke kun skal være nyansatte skoleledere, som skal på nye lønformer - også de skoleledere, som er i job i dag, og som bliver omklassificeret og stiger i løn allerede 1. oktober, skal have glæde af det, hvis kommune og kreds enes om en lokal skolelederlønpolitik med kvalifikations- og funktionsløn.

kara

Powered by Labrador CMS