Anmeldelse

Fokus på Freud

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lækker, lærd og læseværdig bog om Freud, der ville være fyldt 150 år i 2006. Denne posthume fødselsdag fejres med en stor antologi om Freuds tanker, hvor man får nyttig viden om det ubevidste, drømmen, kunsten, kærligheden, religionen, driftslivets og ødipuskompleksets betydning for Freuds menneskesyn. Freud var en epokegørende moderne tænker, og det fortælles der om i 23 essays, der hver især indledes med et Freud-citat for virkelig at få slået de pågældende temaer an. Når man læser både Freuds egne oversatte ord og så de nye efterkommeres ord, er det slående, så store samfundsmæssige ændringer der er sket i de sidste 100 år. Og alligevel er der masser af begreber, som for eksempel fortrængning, introjektion, projektion, sublimering, regression, overføring, modstand og overjeg, som i dag fremstår som dagligdagsord og som nudanske ord.

Det er danske fagfolk, forfattere og kulturpersonligheder, der har skrevet interessante artikler, der forhåbentlig vil blive brugt på seminarier, højskoler og til anden voksenundervisning. Freud selv udviklede hele tiden sine teorier og praksis, så man kan sige, at denne bogs forfattere virkelig må være sande Freud-elever, når de udfører egne revisioner og tilføjelser til Freuds forfatterskab. Derfor må man også gerne tolke Freuds mærkelige udtalelser om kvindekønnets penismisundelse som et udtryk for hans kritik af den borgerlige kvindeundertrykkelse, der fandt sted for så mange år siden. Vi er jo alle produkter af vor tid og opdragelse og tænker derfor i tråd med de livsvilkår, som vi får tildelt. Aldrig så man så ung en 150-årig!