Anmeldelse

Kina - Verdens nye supermagt? / Energi - nu og i fremtiden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man kan have sine betænkeligheder med bøger baseret på samtryk, men bogen "Kina - Verdens nye supermagt?" er fortrinlig ikke mindst i sin disponering af stoffet. Man kommer hele vejen rundt - Kinas historie fra kejsertiden og frem til den økonomiske supermagt i dag.

Med nænsom hånd er der anbragt kortfattede faktabokse med oplysninger om personer, menneskerettigheder med mere. Det er afgjort en vægtig bog.

Kina som økonomisk supermagt er ved at tillempe sig vestlig levevis. Beijing undergår en gevaldig forandring i disse år for at kunne levere gode rammer for De Olympiske Lege i 2008 og for at vise verden, at Kina kan selv og er en handelspartner, man skal regne med.

Bogen sætter tingene i perspektiv, ikke mindst når man tænker på, at de fleste vesterlændinges kendskab til Kina strækker sig til Beijing og den turistede del af Muren.

"Energi - nu og i fremtiden" rykker ikke nær så meget som førstnævnte bog. Energi i hjemmet levnes for eksempel ikke megen plads i bogen. Det er ærgerligt, for det er jo her - i det nære og vedkommende - at man kan få fat i elevernes opmærksomhed og bevidsthed.

I kapitlet "Den virkelige energikrise" gennemgås nogle af de konsekvenser, forbruget af energi har. Ligeledes afspejles det, der optager landene mest, nemlig forsyningssikkerheden og ikke problemet med CO²-udslippet.

Bogens afslutningskapitel omhandler Kyoto-aftalen fra 1997; det er vedkommende, men også forstemmende, for man må jo erkende, at det ikke har hjulpet ret meget.