Anmeldelse

Nordkraft

Fra bog til film

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nordkraft" er et godt valg af freelancejournalisten Søren Søgaard, fordi bogen og filmen ikke er identiske i kronologien og i beskrivelsen af hovedpersonerne. Forfatter Jakob Ejersbo, hvis roman foregår i Aalborg i første halvdel af halvfemserne, har givet instruktør/manuskriptforfatter Ole Christian Madsen frie hænder. Denne frihed har instruktøren brugt til at lade filmen foregå i dagens Aalborg - i vores tid!

Studiebogen arbejder med temaerne: Romaners og films fortællemuligheder, romansprog og filmsprog, adaption: processen fra bog til film. Denne stringente opbygning betyder, at områderne litteratur, medier og sprog hele tiden er sat i spil, når de stillede opgaver skal løses. Og den fordrer, at eleverne både genlæser og genser "Nordkraft" samt ikke mindst diskuterer form og indhold. En force er inddragelsen af relevante web-steder, herunder hjemmesiden til filmen "Nordkraft", der udnytter de unges foretrukne medie på både lyd- og billedsiden. Her findes filmens trailer, soundtrack, en musikvideo med mere.

Elever og underviser kan også glæde sig over et minileksikon med centrale filmiske begreber og en filmanalysemodel den gængse!

Materialet er i et dejligt layout, og det er rart, at det er tilgængeligt, før filmen udkommer på dvd til september 2005.

Materialet kan bestemt anbefales til inspiration, såfremt en underviser kun ønsker at bruge filmen, fordi Jakob Ejersbos bog med sine 423 sider er en for stor mundfuld til folkeskolens ældste elever. Filmen er tilladt for unge over 15 år.

"Nordkraft"s univers må være oplagt i arbejdet med unge, uanset om det hedder læs en bog eller læs en film!