Anmeldelse

Terrorisme / Flygtninge

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den ene bog handler om terrorisme. Kendsgerningerne i denne bog er i høj grad det officielle USAs syn på terrorisme.

Ordet terrorisme defineres af en tidligere CIA-ansat, for eksempel kan man læse på side 36:

Nogle gange kan antiterrorlovene synes barske. I nogle lande, hvor der tit er terrorhandlinger, benytter man sig af 'internering'. Det betyder, at mistænkte terrorister bliver fængslet uden rettergang af hensyn til den brede befolknings sikkerhed.

Eller side 38: Især USA tager terrorbekæmpelsen alvorligt.

Og side 40: I mange år prøvede USA at sætte økonomisk og diplomatisk magt ind mod stater, som det mente støttede terrorister. Men da antallet af ofre var så højt efter 11. september 2001, var det slut med tålmodigheden. Den amerikanske hær fjernede med støtte fra 55 lande Talebanstyret i Afghanistan . Og så videre.

Den anden bog i samme serie handler om flygtninge. Det er sådan set en udmærket bog. Den er ligesom den første bog oversat til dansk fra engelsk. Men det er denne anglo-amerikanske synsvinkel, der er bogens problem. Problemet er, at når forfatteren forsøger at relatere eksempler eller problemstillinger til læsernes livsverden, så lader det sig måske gøre i bogens hjemland, men for andre læsere, der ikke befinder sig i den angelsaksiske verden, findes disse relationer ikke. Bogen, og dermed også bogens emne, bliver på denne måde uvedkommende.