Anmeldelse

Det populære demokrati

Et opgør med populismen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Titlen på ovenstående bog vækker umiddelbart anerkendende følelser, men tag ikke fejl. Ironien og budskabet lurer under overfladen.

Forfatterne tager temperaturen på demokratiets tilstand, og det har det slet ikke godt, mener de. Pupulismen er nemlig ved at snige sig ind og presse demokratiet så langt ud, at demokratiets grundide er truet. Hvor demokratiet var truet udefra i efterkrigstiden, er demokratiet i dag truet indefra.

Det populistiske demokrati opstår, når grænsen mellem det saglige og usaglige udviskes, og når der ikke skelnes mellem seriøs diskussion og propaganda.

Bogen analyserer og konkluderer sine påstande ud fra definitionen, at der er tale om populisme, når der overskrides moralske grænser for at tækkes kortsigtede mål såsom gode meningsmålinger, og når der spilles på, at vælgerne ikke har kendskab til alle detaljer i en sag. Derfor skal der spilles på følelserne.

Bogens målgruppe er studerende og lærere ved forskellige læreanstalter, men den kan varmt anbefales som oplæg til debat på faggruppemøder i folkeskolen. Netop i dag, hvor Danmarks statsminister underkender FN ved at foreslå, at Danmark bør kunne gå i krig mod slyngelstater, og hvor Helle Thorning-Schmidt foreslår tvangsspredning af tosprogede elever til privatskoler, er bogen et kærkomment indlæg i debatten om demokratiets tilstand i dagens Danmark.

Demokratibegrebet er åbenbart ikke entydigt det bør vore elever have indsigt i.