Anmeldelse

Overvægt

21 børn og unge skriver om at være overvægtig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er et både socialt og helbredsmæssigt problem, hvis man er overvægtig. Aldrig før har så mange børn og unge været overvægtige, og aldrig før er så mange børn blevet mobbet på grund af de for mange kilo fedt på kroppen. Der er en kropskultur, som fokuserer på det ydre, det visuelle, og kan man ikke styre sig foran sit køleskab, kan man så have fuld kontrol over andre ting i livet?

Det er en god og meget væsentlig bog, som jeg har haft fornøjelsen af at læse, og jeg har skyndt mig at læse den, så mine elever i 8. klasse har kunnet bruge bogens mange gode oplysninger i deres projektopgave. Bogens hovedvægt er lagt på 21 fortællinger fra børn og unge i alderen ni til 23 år. De har alle det tilfælles, at de enten er overvægtige eller har været det. Det er en bog, der er skrevet til unge og for unge og deres pårørende og lærere. Det er meget åbenhjertige fortællinger, som forhåbentlig kan være med til at få sat alle de rigtige ord på et af de få tabuer i dagens samfund. For det er så vigtigt, at vi finder årsagerne til, hvorfor Danmarks børn og unge er på vej ind i en alvorlig fedmeepidemi, og hvad der kan gøres ved det, så det ikke udvikler sig yderligere i den forkerte retning.

For at bogen ikke skal gå hen og blive til en gang populær "følelsesporno", rummer de to sidste kapitler bogens faglige del, hvor henholdsvis psykolog Tine Heede skriver om de psykiske aspekter ved overvægt, og læge Niels Wedderkopp skriver om de fysiske aspekter. Jeg blev både glad og ked af det, da jeg læste bogen. Glad, fordi det er en rigtig god bog, som unge selv kan læse og bliv klog af, og ked af det, fordi det gør så ondt at høre om al den lidelse, som så mange gennemlever.