Karl Pedersen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pensioneret overlærer Karl Pedersen er død.

Karl Pedersen blev lærer fra Ranum Seminarium i 1938. I 1941 kom han til Skive Skolevæsen, hvor han blev tilknyttet Søndre Skole (nu Aakjærskolen). I 1958 flyttede Karl Pedersen til Nordre Skole (nu Skivehus Skole), hvor han gjorde tjeneste indtil pensionsåret i 1980.

Arbejdet med træ og metal i skolens sløjdværksteder var Karl Pedersens store force, som mange elever gennem årene kom til at nyde gavn og glæde af. Ved deltagelse i adskillige længere og kortere kurser for sløjdlærere videreudviklede Karl Pedersen sin faglige kunnen, og udbudet af de opgaver, eleverne kunne vælge at lave, var stort og moderne.

Da begrebet periodeklasse eller obs-klinik blev indført, var Karl Pedersen blandt de pionerer, der skulle omsætte teori og hensigt til praktisk undervisning og opdragelse.

Når gamle elever taler om timerne sammen med Karl Pedersen, er det med varme og respekt. I Karl Pedersens sløjdværksteder var der eksemplarisk orden, og her tilegnede eleverne sig praktiske færdigheder og gode vaner. Omgangsformen var fri og humoristisk, når man ellers var sig sit ansvar med hensyn til brug af lokale, sløjdbænke og værktøj bevidst. For eksempel morede det Karl Pedersen, da en elev som friopgave havde fremstillet en harmonikatang, som han efterfølgende benyttede til at hente fuldmodne pærer ned fra naboens frugttræ på den anden side af skolens hegn!

Blandt kollegerne var Karl Pedersen vellidt, værdsat og respekteret. I en årrække var han formand for lærerrådet, hvor han med sans for det organisatoriske og det personalemæssige udførte et stort og godt arbejde. Da skolen i 1978 flyttede i nye bygninger, var det Karl Pedersen, der planlagde og ledede den meget omfattende flytning af inventar, bøger og andet undervisningsmateriel. I fælleslærerrådet foreslog Karl Pedersen i 1962, at Skive Seminarium skulle flytte fra Egerisvej til Dalgas-området, hvor der også kunne bygges en øvelsesskole i tilknytning til seminariet. Forslaget, der gav plads til Skive Gymnasium, blev tiltrådt af politikerne. I 1970 blev de nye seminariebygninger og Dalgasskolen taget i brug.

Det er godt at have kendt en så helstøbt lærer som Karl Pedersen. Hans engagement og interesse i elevers og kollegers liv og færden var præget af umiddelbar interesse og nærvær.

Karl Pedersen gav meget, og det vil elever og kolleger mindes med glæde og tak.

Martin Bach-Vilhelmsen