Anmeldelse

Hvor går grænsen?

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det Danske Filminstitut har på dvd udsendt Danmarks Radios dokumentar fra 2006, "Hvor går grænsen?". En rørende pris på 160 kroner for 59 minutters topprofessionelt tv. Men i striben af glimrende dokumentarfilm, kanaliseret via Det Danske Filminstitut, er "Hvor går grænsen?" formentlig for vanskelig for grundskolen. I hvert fald i sin helhed.

Fakta:

Titel: Hvor går grænsen?

Type: Dvd

Forlag: Det Danske Filminstitut

Tv-dokumentaren er instrueret af Lars Feldballe Petersen. Han fortæller fire historier, som alle problematiserer grænserne for, hvornår samfundet eller man selv må sige fra over for trusler, tortur og drab i større sagers tjeneste. Dilemmaerne er alle eksempler fra det virkelige liv: En tysk politiofficer truer med held en tilfangetagen kidnapper med vold; en ung bosnisk soldat bliver en uhæmmet dræbermaskine; en amerikansk officer i Irak truer sig dramatisk frem til afsløring af et baghold - og den tidligere engelske indenrigsminister Jack Straw vender øjensynlig det døve øre til voldelige forhold i engelske ungdomsfængsler.

Den politiske historie om engelske Jack Straw virker malplaceret i filmens sammenhæng. Om end eksistentielle dilemmaer synes ens for alle, så er funktionen som demokratisk valgt politiker i et samfund så meget anderledes end soldatens og betjentens, at historierne vanskeligt kan fungere under samme vinkling. Til gengæld står beretningerne om den sympatiske amerikanske officer - som er alvorligt krænket over sagen imod ham - og den brødebetyngede og veltalende bosniske soldat - som for længst er dømt ved domstolen i Haag - særdeles stærkt og vedkommende i dokumentaren. Det er barsk, barsk virkelighed. Og paradoksalt nok fremragende tv.

Brug eventuelt dokumentaren i brudstykker. Selektivt og målrettet.