Debat

National misforståelse om Søren Banjomus

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En sjusket redaktør er skyld i, at vi hvert år synger en sang, der er noget vrøvl.

Et lille ord og en lille misforståelse på et bogforlag for mange år siden betyder, at mange børn og voksne synger en julesang, der er det rene nonsens. Det drejer sig om landeplagen Søren Banjomus, som alle elsker eller hader. Teksten er skrevet af Otto Brandenburg i 1969, og han synger selv på pladen.

Alle kender sangens indhold. Nissen sidder og sover sammen med sin kat. Ud af musehullet kommer musene og stjæler nissens julelækkerier, mens han sover. De drister sig endog til at binde nissens skæg rundt om kattens hals. Man ser panikken for sig, når de vågner, og godterne er væk.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Men her kommer en lille fejl ind, som en sjusket sangbogsredaktør og en søvnig korrekturlæser har bragt ind i sangen, og som siden er blevet gentaget og kopieret i én uendelighed. Andet vers starter: »Kom med, sa' Søren Banjomus, de sover begge to. Nu skal vi lave skæg, JUHU skreg musene og lo«, og så kommer alle musene ud af musehullet og slæber bort med ost og julelækkeri.

På pladen synger Otto Brandenburg: »Om Lurifax og Nissefar, de dansede en vals«. Tænk, de frække mus drister sig altså ikke bare til at stjæle julegodterne under næsen på den sovende Nissefar. De danser provokerende rundt om ham, mens han sidder og snorker som en bjørn.

Men i alle sangbøger står: »OG Lurifax og Nissefar, de dansede en vals«. Uden nogen forklaring er Nissefar og katten altså pludselig vågnet op og danser vals sammen med de mus, der er ved at stjæle fra dem. Hvor er logikken lige henne? Danser de rundt i søvne? Danser de uden at opdage de tyvagtige mus? Hvad foregår der? Det er simpelthen en stavefejl!

Og dette nonsens har vi i fire årtier lært værgeløse børn eller selv hjernedødt sunget med på uden at reagere på, at sangens indre logik, »nisse sover, mus stjæler slik imens«, er blevet totalt skudt ned af en banal sjuskefejl.

Derfor en opfordring til en national aktion for logikkens udbredelse: Tag straks en kuglepen. Tag børnenes sangbøger og ret dette »og« til et »om«, så der kommer til at stå: »Om Lurifax og Nissefar, de dansede en vals«. Hvis du er i tvivl, så læs teksten igennem og find sangens logik eller lyt til Otto Brandenburgs sprøde røst på pladen.

Pædagoger og lærere opfordres til samme rettelse i julesanghæfterne på skolen og institutioner. Og ikke mindst forlagsredaktørerne, der jo har den tunge skyld i denne nationale misforståelse, bør skamme sig og få denne rettelse med i næste udgave af sangbøgerne.

Det var skønt at få dette sagt! Bare det altså snart var jul, kan ikke vente.

Powered by Labrador CMS