Debat

Er det citatfusk?

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 28 skriver Vagn Madsen blandt andet:

». Eller som Bernadotteskolens leder C.C. Kragh-Müller med al agitatorisk urimelighed udtrykte det i et her afkortet citat: 'Af hensyn til børnenes 'lykkemuligheder' må vi afstå fra vort nuværende intelligenssnobberi og derfor fjerne den nuværende fagligt højkvalificerede realskole .'«.

Vagn Madsen bryder med dette til lejligheden sammenflikkede citat med alt, hvad der er god citatskik. Han skylder Folkeskolens læsere at vise citatet i sin fulde længde eller at bringe en fyldestgørende/præcis henvisning til, hvorfra det er taget.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Ifølge Vagn Madsen selv (folkeskolen.dk 30. november 2010) er citatet »lånt fra det socialdemokratiske kulturpolitiske program 'Mennesket i Centrum' fra 1953, som C.C. Kragh-Müller havde bidraget til«.

Det må således være en smal sag for Vagn Madsen at bringe den helhed, hvori det »lånte« citat forekommer. Det må ligeledes være en smal sag for ham at redegøre for, hvilke af de »lånte« ord der skulle tillægges C.C. Kragh-Müller, og hvilke af de »lånte« ord der skulle tillægges ondsindede (Madsensk terminologi) socialdemokrater.

Indtil en sådan dokumentation foreligger, er der al mulig grund til at antage, at citatet er en bevidst forvansket version af, hvad C.C. Kragh-Müller har skrevet eller sagt.

Den anvendte metode er en Vagn Madsen classic. Først opstilles nogle falske, til formålet fabrikerede præmisser. Derefter bruges disse præmisser som afsæt for forkyndelsen af hans delthedsevangelium. Dorte Lange er derfor alt for venlig, når hun i Folkeskolen nummer 28 skriver om Vagn Madsen: »Al ære værd, at Vagn Madsen fortsætter så uanfægtet«.