De bedste kommer nu

De store årgange bliver små, så ansøgertallet falder

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi får nogle af de bedste lærere uddannet i disse år, siger Knud Erik Bang, formand for Lærerseminariernes Rektorforsamling og rektor på Silkeborg Seminarium.

- Der har været så mange ansøgere, så det er toppen af toppen, der er kommet ind. De lærere, der kommer ud i disse år, er de bedste, jeg har set i min 30-årige karriere.

Årets tal på søgningen til læreruddannelsen er gjort op. I alt er der kommet 12.490 ansøgninger. Det er et fald på 11 procent. Men det er stadig mange i forhold til de cirka 3.800 studiepladser, seminarierne råder over.

Pladserne fordeles med 75 procent til kvote II-ansøgere og 25 til kvote I-ansøgere. Kvote I er den gruppe, der kommer ind på karaktergennemsnit ved studentereksamen, kvote II er den gruppe, der kommer ind på andre, ekstra kvalifikationer.

Ved fristens udløb den 1. juli var der 1.180, der havde søgt kvote I.

Den 15. marts havde 11.311 søgt kvote II.

Man venter stadig på at se fordelingen på alder og køn. De endelige tal kommer fra Den Koordinerede Tilmelding, og de frigives samtidig med, at ansøgerne får besked.

Knud Erik Bangs bemærkninger om de gode lærere kommer som en sidebemærkning til de tal, der er samlet nu. Han tager ikke faldet i ansøgertallet som udtryk for, at læreruddannelsen er blevet mindre populær.

- Når ansøgertallet falder nu, hænger det sammen med, at de store årgange er ved at blive mindre, siger han.

I 1966 blev der født 88.000 børn, og da de voksede op og blev uddannelsesmodne, steg ansøgertallet til seminarierne også. I 1982-83 blev der født omkring 53.000 børn, og det er dem, der om nogle år skal til at søge videregående uddannelser.

Tallene for ansøgninger til de forskellige seminarier viser ikke de store overraskelser. Det er stadig by-seminarierne, der har flest ansøgere.

De mest søgte er Frederiksberg Seminarium, Århus Dag- og Aftenseminarium, Zahles Seminarium og Blaagaard Statsseminarium. I bunden ligger Vordingborg og Nørre Nissum seminarier.

- Det er geografen, der bestemmer. Siden 1940'erne har folk søgt det seminarium, der passer dem bedst med hensyn til afstand. De store byer får flest ansøgere, og selv om et seminariums ry og rygte kan betyde lidt, så er det beliggenheden, der oftest er afgørende, siger Knud Erik Bang.

Seminarierne har de sidste år haft problemer med at finde plads til de mange studerende, og flere steder er man ved at bygge ud. Men om byggeriet bliver færdigt, før de småårgange melder deres ankomst med færre ansøgninger, er usikkert.

Lis Steffensen er freelancejournalist.