Debat

Pensionister i Norden

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dagene 12.-17. juni arrangerede Islands Lærerpensionistforening det årlige træf for lærerpensionister fra hele Norden. Træffet fandt sted ved Reykjavik. Fra Danmark deltog 36. De danske deltagere havde den første dag en pragtfuld rundtur til udvalgte seværdigheder. Turen foregik i strålende solskin, og vi blev præsenteret for gode eksempler på landets særegne natur.

Afslutningen var et besøg i Den Blå Lagune, et kombineret svømmebad og fjernvarmeværk. Om aftenen fik vi foredrag og video om vulkanen Hekla.

Søndag var velkomstdag med mange spændende indlæg.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Velkomsten var ved formanden for Islands lærerpensionister. En repræsentant for Undervisningsministeriet gav et kort rids af den islandske folkeskoles opbygning, og præsidenten for Reykjaviks bystyre fortale, at cirka 50 procent af øens befolkning bor i byen med forstæder. Hun sagde ligeledes, at byens vigtigste projekt de næste fire år er folkeskolen.

Men den hilsen, der fik vores største interesse, kom fra formanden for Islands Lærerforening. Han fortalte, at de islandske pensionister ved overenskomstforhandlinger var med i forhandlingsdelegationen, og ved den endelige aftale blev pensionerne reguleret med samme procent som lønnen (noget tilsvarende er på vej i Sverige). Så nu må vi da kunne komme igennem med tilsvarende løsninger i Danmark. Et godt eksempel på nytten af nordisk samarbejde. Søndagens underholdning var ved pensionisternes eget kor og en solist i guitarspil.

Formiddagen sluttede med gennemgang af Islands historie og en rundtur i Reykjavik. Vi hørte foredrag om Islands musikhistorie og et pigekor sang. Vi var på Thingvalla, så Geysir og flere interessante steder.

Den sidste dag var deltagerne til reception på rådhuset i Reykjavik.

Onsdag den 17. var hjemrejsedag fra et vellykket træf.

Næste års træf er i Danmark.

Else Holm Johansen

Kristian Fløj-Jensen

hovedstyrelsesmedlemmer

Forkortet af redaktionen