Anmeldelse

Lille voksen

Lille voksen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældresamtale, læreren: "Du bruger meget energi på at sige, du er håbløs - hvordan synes du selv, det går?" Xenia, elev i 8. klasse: "Det kunne være bedre".

Og bedre er præcis, hvad det bliver i løbet af Anders Gustafssons 39 minutters veldrejede dokumentarfilm om storesøster Xenia, der bravt kæmper med alle de krav, hun skal forsøge at tilgodese som skolepige og "reservemor" i en familie med enlig mor og fire børn. De er ikke fattige, men der er ikke meget at rutte med, når det er fredag aften i Ishøj.

Anders Gustafsson er i skoleverdenen kendt for sine dokumentariske fortællinger om drenge og piger - "Drengene fra Ølsemagle", "Fodbolddrengen", "Fluen", "Amandas to verdener" - og for sin stærke ungdomsspillefilm "Bagland" fra 2003.

I "Lille voksen" bevæger han sig således rundt på kendte baner og benytter sig af velafprøvede virkemidler, når fortællingen skal stykkes sammen og foldes ud. Det er der kommet en helt usædvanlig dejlig dokumentarfilm ud af.

Den altoverskyggende hovedrolle i dette virkelighedens lille drama udvikler og udfolder sin karakter fra den lidt triste forældre/elevsamtale i filmens indledning til den kønne unge pige, der frigjort for diverse forpligtelser springer ud i det sociale rum, der er efterskolens varemærke. Det tager kun 39 minutter, men man kommer rigtignok til at holde af pigebarnet.

"Lille voksen" er det første af syv nye portrætter af en ungdomsgeneration, der blev født i 90'erne. Se desuden filmen som et lille danmarksportræt eller som storsælgende optakt til "Efterskolernes Dag".