Jeppe på ny

Holbergs klassiker om Jeppe gøres mere spiselig og målrettes zappergenerationen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En klassiker står ikke af sig selv til evig tid. Den skal formidles, og hvert enkelt menneske i en ny generation skal gøre den til sin egen. Ellers vil den bare være en tekst på en liste.

Men klassikerne kan være svære at læse, mener Dansklærerforeningens formand, Jens Raahauge. Derfor har foreningen nu udvidet sit mangfoldige virke med et teaterselskab. Foreløbig med én forestilling, én skuespiller, én instruktør - og en dramaturg, nemlig litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, der har skrællet alle udenomsværker af Holbergs stykke »Jeppe på Bjerget«, så kun Jeppe står tilbage med den autentiske tekst.

»Jeppe er noget særligt i forhold til Holbergs andre skuespil«, siger Thomas Bredsdorff. »Den handler kun om én person. Alle de andre kender vi kun fra den side, der vender indad mod Jeppe. Jakob Skomager kender vi som den, der leverer brændevinen. Hvem han ellers er, får vi ikke at vide. Han og de andre personer fungerer som sparringspartnere i arbejdet med at belyse Jeppe«.

Den historiske ramme intakt

Figurerne blev derfor skrevet ud af stykket, i hvert fald i deres fysiske fremtræden. De siger altså ikke selv deres replikker. Men den autentiske tekst er bevaret i alle Jeppes replikker. Der er altså ikke tale om en fortolkning, der er sat ind i en anden, måske mere moderne, ramme. Vi er stadig i hoveriets dage, møddingen er ikke en gylletank, og krabasken er smertefuldt nærværende, selv om Nille ikke kan ses af publikum, forsikrer skuespiller Preben Harris, der spiller Jeppe.

»Det er vigtigt at vise, at her er en figur hos Holberg, der hele tiden går indad. De andre er en art rekvisitter omkring ham. Ved at koncentrere sig om Jeppe-figuren, men samtidig have alle de konflikter med, som han har med de andre, så forråder man ikke Holberg. Tværtimod, man forenkler ham og gør ham mere spiselig for et ungt publikum«, siger han.

Ypper kiv i skolegården

»Vi prøver at formidle nogle temaer og synsvinkler, som kan give eleverne forudsætninger for at læse bogen. Desuden giver vi eleverne lejlighed til at smage på nogle af de gamle ord. Nogle på min skole går for tiden og siger 'yppe kiv', fordi de har læst en islandsk saga. De har da aldrig yppet kiv før. De har bare været oppe at slås«, siger Jens Raahauge om, hvorfor Dansklærerforeningen lancerer Jeppe i en ny form.

»Vi får fortalt hele historien. Det er bare et spørgsmål om at gøre det mere spiseligt og tage udgangspunkt i den zappergeneration, vi arbejder med. Vores version af Jeppe er bare indgangsvinklen til noget større«, tilføjer instruktør af forestillingen, Christine Albrechtslund.

Forestillingen kan bestilles hos Dansklærerforeningen på telefon 3379 0010