Anmeldelse

KlimaNØRD

KlimaNØRD

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan kan man undervise i klima uden at skræmme børnene? Hvordan kan man konkretisere de mange faglige begreber, der dukker op, når man snakker klima? Og hvordan gør man emnet nærværende?

Det nye materiale "KlimaNØRD" giver gode svar på alle tre spørgsmål. "KlimaNØRD" består af elevbog og lærervejledning med aktivitetsark. Derudover har Danmarks Radio produceret ti "StoreNØRD"-programmer, som tager emnerne fra bogen op, assisteret af de allerede kendte nørder Peter og Emil samt de nye gennemgående personer klimaprofessoren og hans søn. Programmerne er tilgængelige på dr.dk/noerd

I elevbogen forklarer og fortæller klimaprofessoren og hans søn en masse om klima. Forklaringerne er gode og letforståelige, og vil man vide mere, kan man læse den ekstra "nørdviden". Nørdark og nørdudfordringer giver masser af aktivitet. Der er i alt ti kapitler, men desværre ingen indholdsfortegnelse. Bagerst i bogen er der et lille leksikon, hvor nogle af de faglige begreber forklares.

Lærervejledningen lægger ud med at relatere materialet til Fælles Mål for natur/teknik. Herefter er der et kapitel per emne i elevbogen. Hovedpointerne ridses hver gang op, og der er forslag til den indledende snak med eleverne, fakta og faglige kommentarer samt forklaringer til nørdarkene, som er samlet bagerst i bogen. Den fælles opbygning gør materialet dejligt overskueligt og lige til at gå til. Jeg har afprøvet et par af forsøgene - mange af dem kender man allerede, og flere af dem er kendte forsøg i ny forklædning, men der er i hvert fald nok at tage fat på.

Alt i alt et dejligt gennemarbejdet materiale, der på bedste vis hjælper læreren med at tage fat på det komplekse klimaemne.