Skoleledere går i protest

For lidt tid til ledelse får to erfarne skoleledere i Præstø til at sige deres job op

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om Abildhøjskolen i Præstø er næsten dobbelt så stor som Klosternakkeskolen, har de to naboskoler i den sydsjællandske kommune stort set den samme tid til ledelse.

Begge skoler har brug for mere tid, men på Abildhøjskolen er manglen så stor, at både skoleleder Ole Ib Hansen og viceinspektør Hans Knudsen har sagt deres job op. De lægger ikke skjul på, at de går i protest mod deres arbejdsvilkår.

'Vi har 150 timer mere til ledelse end vores kolleger på Klosternakkeskolen. Det er ikke meget, i betragtning af at vi har næsten dobbelt så mange elever og forældre og langt flere lærere. I modsætning til Klosternakkeskolen har vi også en overbygning med valgfag, praktik, eksaminer, og vi har en forskole, som vi også skal lede', siger Ole Ib Hansen. Klosternakkeskolen går til og med 7. klasse.

Det er to erfarne skoleledere, der forlader skolen. Hans Knudsen har været viceinspektør siden 1980, mens Ole Ib Hansen kom til som skoleleder seks år senere. Men de tabte tålmodigheden, da de for nylig fik nej til at uddanne og overdrage ledelsesopgaver i indskolingen til to lærere.

'Jeg troede, vi havde gang i en plan om at styrke ledelsen på Abildhøjskolen. Men da vi forlangte et svar fra kommunen, fik vi at vide, at vi skulle tage tiden til de to læreres opgaver fra viceinspektøren. Det får vi ikke mere tid til ledelse af', siger Ole Ib Hansen.

Flere timer på vej

Der er et politisk ønske i Præstø om at ansætte afdelingsledere på Abildhøjskolen. Men det er svært at få plads til flere ledere inden for de 3.165 ledelsestimer, skolen råder over, erkender Erik Schwarz, formand for kultur- og socialudvalget.

'Vi har ikke penge til at styrke ledelsen på Abildhøjskolen i år, men vi arbejder på at skaffe dem', siger Erik Schwarz, der er overrasket over opsigelsen fra de to skoleledere.

'Op til dette skoleår fik de to skoler tilført over 1.000 timer til ledelse, som skolelederne selv har fordelt imellem sig, så det kommer bag på mig, at de to ledere siger op med den begrundelse, at de mangler tid', siger Erik Schwarz.

Ole Ib Hansen vedgår, at skolerne har fået tilført flere timer. Men skolelederne har ikke haft frit spillerum til selv at fordele timerne.

'Fordelingen har i høj grad været styret af de ændringer omkring ledelsestiden, som Overenskomst 99 har ført med sig. Men det har vi ikke kunnet trænge igennem med over for politikerne'.

I kølvandet på opsigelserne fra de to skoleledere ser der dog ud til at ske noget. Kultur- og socialchef Nils Stahlschmidt vil nu foreslå politikerne, at de tilfører 850 flere timer til ledelse på Abildhøjskolen over en treårig periode.

Det kommer Ole Ib Hansen ikke til at opleve. Han har fået job som lærer på Korskildeskolen i nabokommunen Fladså. Hans Knudsen fortsætter som lærer på Abildhøjskolen.-Henrik Stanek er freelancejournalist