Anmeldelse

Kors for en hammer - kristendommens indførelse i Danmark / Jernbyrd - en musical af Sebastian

Religionernes Dag i samarbejde med både musicalkongen Sebastian og det landsdækkende skole-kirke-samarbejde lover godt. Det må og skal bare blive en kæmpe succes!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er efterhånden blevet en fasttømret og årlig begivenhed, at Religionernes Dag går sammen med det landsdækkende skole-kirke-samarbejde for at lave et spændende undervisningsprojekt, der giver "grydeklare" opskrifter på en emneuge med religion som tema i en eller anden form. I år har man valgt at gøre de danske vikingers møde med kristendommen til genstand for et overdådigt og ambitiøst projekt. Her er der "kassevis" af materialer og ideer tilrettelagt på tre niveauer: indskoling, mellemtrin og udskoling.

Fakta:

Titel: Kors for en hammer - kristendommens indførelse i Danmark

Type: Bog

Forlag: Folkekirkens skoletjenesteReligionslærerforeningen

Titel: Jernbyrd - en musical af Sebastian

Type: Bog med cd

Forlag: Folkekirkens skoletjenesteReligionslærerforeningen

Som noget helt nyt, der aldrig har været prøvet før, har man fået Sebastian (Knud Grabow Christensen) til at skrive en musical, som kan fremføres af hele skoler eller blot nogle få klassetrin. Musicalen hedder "Jernbyrd", opkaldt efter den jernbyrd, som missionæren Poppo må præstere for at få kong Harald Blåtand døbt. For at gøre det så nemt som muligt for lærere og elever er alle sangene indspillet på to cd'er: en med sang til indlæring af sangene og en uden sang, der må bruges som playback til opførelsen. Dog er der for musikalske lærere også medfølgende noder, og der er et hæfte med alle sange og dialoger til stykket. Det er umuligt at benævne alt, hvad der er i materialet, men musicalen strækker sig over kulturmødet mellem den germanske tro (den nordiske mytologi) og den kristne tro i perioden fra cirka år 854 til 960. Den lange tidsperiode viser, at danskerne ikke blev kristne fra den ene dag til den anden. Det indledtes med et besøg af missionæren Ansgar, der også bliver kaldt Nordens apostel, fordi det siges, at der var ham, der indførte kristendommen i Danmark, men det var først langt senere, at Harald Blåtand døbtes "og gjorde danerne kristne", og samtidig ved man, at der er fundet enkelte kristne begravelser sted før år 850. Så det er altså noget, som man ikke ved så meget om. Til gengæld ved man, at kristendommen samlede Danmark til et rige, hvor der kom egentlige byer til og større organisation og ledelse af landet. Og det er jo netop det, det hele drejer sig om. Vi skal lære, at mødet med andre kulturer ændrer samfundet og de menne­sker, der lever i det. Mange børn - og voksne - opfatter nutidens danske samfund som en selvfølge. Men kristendommen har, uanset om man er kristen eller ej, indflydelse på os alle i dagens Danmark. Der er derfor vigtigt, at vi lærere orienterer vore nydanske elever og forældre om, at faget kristen­doms­kundskabs fritagelsesparagraf ikke gælder i dette tilfælde, da det er et tværfagligt emne i en fordybelsesuge, der handler om, at mødet med andre kulturer og religioner får os til at tænke over, hvad kristendommen betyder, og hvad kultur i det hele taget er for noget. Desuden skal eleverne lære, at kristendommens fordring er, at den hele tiden skal fortolkes ind i den tid, vi lever i her og nu.

Som konklusion vil jeg sige, at det er så godt et emne og projekt, at det bør gennemføres med stor succes mange steder i landet. Og jeg er ret sikker på, at mange vil synes, at det vil være en op­level­se for livet at synge med i en Sebastian-musical med sange og melodier, der har store lig­heds­punk­ter med, hvad man har set og hørt fra andre af Sebastians musicals. Efter at jeg har gået og hørt på cd'en nogle gange, synes jeg ikke, at melodierne er blandt Sebastians bedste, men det er godt og gedigent håndværk, som mange vil blive glade for.