Anmeldelse

Hanas kuffert

- en sand historie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En gribende historie fortalt i krydsklip. Et japansk holocaustcenter modtager en dag i år 2000 en koncentrationslejrkuffert. Den bærer blot pigens navn, hendes fødselsdato, 16. maj 1931, og hendes status som børnehjemsbarn. Lederen og de daglige gæster i centret, en stor gruppe børn og unge, gør nu alt for at opspore pigen Hana Bradys historie. Vi følger så dels denne opdagerfærd, dels pigens historie. Det viser sig, at hun er vokset op i en tjekkisk landsby i et yderst velfungerende hjem. I forlængelse af nazisternes magtovertagelse i Tyskland chikaneres familiens fire medlemmer, der er jøder, stadig voldsommere. Vi er i slutningen af 1930'erne. Sammen med sin far, mor og tre år ældre bror bliver Hana efterhånden totalt isoleret fra omverdenen, de er henvist til blot at færdes i deres eget hjem. Så deporteres først moderen, siden faderen. En onkel tager modigt børnene til sig. Men også de to søskende sendes i maj 1942 til koncentrationslejr. Først Theresienstadt, siden Auschwitz. Stærk skildring af livet i lejrene og de voksne fangers mobilisering af tiloversblevne resurser for at give børnene tro og håb, trods alt. I al hemmelighed undervises der også i lejrene.

Hana omkommer i gaskammer 1944, mens storebror George overlever på grund af sin fysik og sit hurtigt tillærte blikkenslagerhåndværk. Han spores omsider af de utrætteligt søgende japanere til Canada, hvor han har stiftet familie. Gennem ham har Hanas historie kunnet fortælles. George har tilmed mange familiebilleder fra Tjekkiet, der vidner om Hanas lykkelige opvækst. Også mange af hendes tegninger fra koncentrationslejrene er bevaret. Bogen er oversat til et ubesværet dansk og er oplagt til læsning og billedkigning på mellemtrinet.