Uskolet

Nok om 12-talspiger – nu skal vi tale om 7-eleven

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der bliver talt meget om de dygtige og pligtopfyldende såkaldte 12-talspiger. Færre synes at bekymre sig om den store gruppe af elever, der ligger midt på skalaen:

»Vi er nødt til også at tale om de elever, som får middelkarakterer, altid har fået middelkarakterer og sikkert i al fremtid vil få middelkarakterer«, mener en skoleforsker.

»7-eleven. Eleven, der gang på gang leverer en middelmådig og uengageret indsats, som hverken gør fra eller til. Eleven, som glædesløst ønsker hver skoledag overstået uden forestillinger om at rykke sig i nogen som helst retning og gang på gang vurderes til et 4- eller 7-tal«.

I en polariseringsivrig tid, der hylder de ekstreme og yderligtgående præstationer, havner disse elever ofte i en vanskelig position. Faktisk kan det for mange gennemsnitstyper virke mere attraktivt at være enten exceptionelt dygtig - eller virkelig sløj, mener skoleforskeren:

»Jeg kender det fra mig selv«.

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.