Debat

Pension som hovedtema

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overenskomstpensionen er ganske simpelt en katastrofe. Hovedstyrelsen må ophøre med at tale sig væk fra eller uden om dette enorme problem og må nu erkende, at pensionen nødvendigvis må være hovedtemaet i Overenskomst 2002.

En nyansat 25-årig står til at få en pension på 34,5 procent af slutlønnen, hvis hun pensioneres som 62-årig. Hvis hun arbejder, til hun er 65 år, ender hun med en pension på 44,1 procent af slutlønnen.

Efter min mening må målet være, at overenskomstpensionen kommer på niveau med tjenestemandspensionen. Solidaritet i denne sammenhæng er, at medlemmer med de ringeste vilkår kommer på niveau med de øvrige.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det bliver rigtig mange overenskomstmidler, vi skal bruge til dette i 2002. Og nej, det kan ikke vente, for problemet vokser, jo mere tiden går. Og løsningen bliver dyrere og dyrere.

Vi skal nemlig have pengene ind i Lærernes Pension og trække renter i mange år, for at det bliver til noget, der kan mærkes.

Et særligt problem har de lærere, som var med i starten af 1990'erne, da Lærernes Pension blev startet. Dels var indbetalingen lav, dels var afkastet lavt på grund af særlige regler for nyoprettede pensionsforsikringer. Hvadvil hovedstyrelsens medlemmer pege på, der skal gøres for at hjælpe disse 10-12 lærerårgange, som er kommet frygteligt i klemme? De, som ikke nåede at blive tjenestemænd, og som samtidig fik en elendig start på pensionsopsparingen?

I hovedstyrelsen må I diskutere, hvorledes man kan bringe denne gruppe på niveau. Det handler om lærere, der kom ud fra seminarierne i 1983-1994.

Det ville være rart at se og høre nogle hovedstyrelsesmedlemmer forholde sig til disse problemer.

En forhøjelse af bidragsprocenten i 2002 på kun 0,3 procent er totalt ude af proportioner i forhold til problemets omfang og art.

Lone Sinnbeck

næstformand i Odense Lærerforening

Powered by Labrador CMS