Anmeldelse

Leg med lyd og ord

Leg med lyd og ord

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere købte man et færdigt spil. Nu køber man en cd, printer selv det aktuelle spil ud, laminerer og skærer det til samt laver ekstra kopier til træning i institution eller hjem. Det er et lidt større arbejde for pædagog eller lærer, men til gengæld får man et materiale, der bliver skræddersyet til den enkelte elev.

Fakta:

Titel: Leg med lyd og ord

Forfatter: Anne Grethe Dahms

Pris: 812,50 kroner

Type: Bog med cd

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

"Leg med lyd og ord" består af sproglege og spilleark med i alt 499 billeder. På tegningerne er motivet skrevet med skrift, så barnet præsenteres for både et billede og et ordbillede. Spillepladerne lægger op til forskellige former for vendespil og billedlotteri.

I spillene arbejdes der både med ordenes betydning og deres udtale. Hovedområderne er de uregelmæssigt bøjede navneord, de sammensatte ord og udtale, der trænes med et fonologisk vendespil.

Eksempler fra spil med navneord: ord, der lyder ens i ental og flertal, som "krus" og "sko", ord med vokalskifte fra ental til flertal: " barn", "børn".

I spil med sammensatte ord skal man have tre brikker for at få et stik: Et billede af "en gynge" og af "en hest" danner "gyngehest". Stavelse plus billede: Stavelsen "pi" og billedet af "en stol" bliver til "pistol". Lyd eller bogstav plus et billede: Bogstavet eller lyden "b" og billedet af "et ur" bliver til "bur".

Det fonologiske vendespil indeholder ark med enkeltkonsonanter og dobbeltkonsonanter i forlyd, indlyd og udlyd. Dette spil bør anvendes af eller i samråd med en talepædagog. De andre spil kan anvendes af pædagoger eller lærere til sprogstimulerende aktiviteter i daginstitution eller indskoling. Målgruppen er børn fra fire til cirka otte år.

Tegningerne er klare og tydelige med glade farver.

Spillene anbefales til brug både i normal- og i specialundervisning samt til undervisning af tosprogede elever.