Tid til karriereskift?

Ledigheden er på vej ned, og det er måske tid til et karriereskift. Her er en række gode råd, hvis du leder efter et andet arbejde.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ledigheden blandt folkeskolelærere er for nedadgående, det lysner over jobmarkedet. Det skulle alt andet lige gøre det nemmere at finde et andet job, hvis man har lyst til at skifte arbejdsplads eller trænger til et karriereskift.

Hvad skal man overveje i den forbindelse?

»Når vi har karrieresparring med medlemmer, handler det som regel om at finde nogle rammer, der gør det muligt at reflektere over, hvad man vil«, siger Tine Engelund, konsulent i Lærernes A-kasse. »Det handler om at tænke over, hvad der er godt ved det arbejde, man har, og hvad det er, man gerne vil have anderledes. Hvad vil man have mindre af, og hvad vil man have mere af?«

Kompetencer er et andet vigtigt område at sætte fokus på. Hvad har man styr på i kraft af sin uddannelse og sine joberfaringer? Det er et spørgsmål, som mange på arbejdsmarkedet ikke har et svar parat på, selvom de bruger kompetencerne hver dag.

»Mange oplever det, de kan, som specifikt knyttet til at være lærer, men der er faktisk tale om generelle kompetencer, der kan bruges mange forskellige steder på arbejdsmarkedet. For eksempel er de fleste lærere gode til at kommunikere, altså en kompetence, som er nødvendig i mange job«, siger Tine Engelund.

Andre typiske lærerkompetencer er at kunne sætte mål og evaluere, at kunne lede og organisere i forbindelse med løsning af opgaver og at kunne varetage administrative opgaver.

»Det er værdsatte kompetencer på mange arbejdspladser, og det er kompetencer, man skal være opmærksom på, når man søger arbejde, uanset om det er et lærerjob eller en anden type arbejde. Ved at afklare sine kompetencer har man også et godt grundlag for at undersøge, hvilken slags job man egentlig er interesseret i. Vil jeg gerne administrere? Vil jeg gerne kommunikere? Og så videre«, siger konsulenten.

En medlemsundersøgelse gennemført af Danmarks Lærerforening i begyndelsen af 2014 viste, at rigtig mange lærere overvejede at skifte til andre brancher. I aldersgruppen 30-49 år var det tre ud af fire.

Men måske behøver man ikke helt droppe lærergerningen for at få et tiltrængt karriereskift. Der er brug for lærere mange steder i samfundet, og en læreruddannelse fra en professionshøjskole er et godt grundlag.

Her er en række arbejdspladser, der er nemt tilgængelige for lærere i folkeskolen:

• Efterskoler

• Produktionsskoler

• Erhvervsskoler

• Voksenundervisning.

Andre nærliggende job:

• Uddannelses- og erhvervsvejleder

• Skolebibliotekar

• Naturvejleder

• Skoleleder.