Fornuftens revolution

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Revolution! Revolution! Nå nej, det regner ...«. Lad det bare blive ved det. Demonstrationer og gadeoprør er ikke løsningen på ret meget. Der er jo nogen, der har valgt de siddende politikere. I et demokrati kan man derfor ikke også gribe til revolutionens traditionelle våben.

Revolution betyder egentlig bare omvæltning, og jeg kunne godt tænke mig, at der opstod en anderledes revolution i Danmark: En fornuftens revolution - og den skal komme fra de siddende politikere. Det er, som om det at blive valgt er et mål i sig selv. Det synes ikke længere at være et mål at skabe et godt og trygt samfund for alle. Vores tidligere så berømmede sociale system med sikkerhed for alle ligner efterhånden et patchworktæppe, der er gået op i sømmene. Af og til bliver der sat en ny lap på, men så opstår der et hul et andet sted. Vi har brug for et nyt tæppe!

Der er rigtig mange syge mennesker, der bliver dårlige eller fede, fordi de lever af elendige råvarer og færdigretter. Det er nemlig billigt. Til gengæld er alt det gode, sunde og økologiske så rasende dyrt, at en ung børnefamilie kan have svært ved at købe det, de ved er det sundeste. Det er da indlysende, at sund mad livet igennem vil give mindre travlhed i sygehussektoren. Men det er først om mange år ...

Folkeskolen er under pres - på alle måder. Der er ikke penge i kommunerne til at prioritere skolen - vi ser kun nedskæringer. Alligevel hører vi igen og igen, at Danmark i fremtiden skal leve af viden. At stort set alle skal have mindst en ungdomsuddannelse. Så må vi da vist hellere snart se at prioritere deres grunduddannelse, for ellers kommer der aldrig noget ud af den plan.

Der er børn og unge, der lider. Det er de særligt udsatte børn og unge, der først får hjælp eller havner i fængsel, når det er gået galt. Kommunernes økonomi er så dårlig, at der er børn, der bliver ladt i stikken i årevis, på trods af at der bliver foretaget mange indberetninger. Det er samfundsøkonomisk helt galt. Men udgifterne kommer jo først i næste valgperiode eller næste igen.

Det ville være fornuftigt for folkesundheden at sætte priserne på sund mad ned, så vi kunne mindske de store udgifter til sygdomsbehandling. Det ville være fornuftigt at gøre motion til en naturlig del af dagligdagen fra den tidlige barndom - allerede i dagsinstitutionerne. Det ville være fornuftigt at sørge for, at børnene tilbragte deres liv uden for hjemmet i sunde bygninger i daginstitutioner og skoler. Det ville være fornuftigt med en tidlig indsats i forhold til de udsatte børn. Og det ville i den grad være fornuftigt at afsætte resurser til, at eleverne i det mindste kunne få det antal undervisningstimer i skolen, som politikerne selv har defineret som vejledende - altså det antal timer, der skal til, for at elever og lærere med rimelighed kan nå igennem det stof, som politikerne har besluttet, at det er fornuftigt, de skal lære.

I denne lappeløsningernes tid venter jeg på fornuftens revolution ...

»Det ville være fornuftigt for folkesundheden at sætte priserne på sund mad ned, så vi kunne mindske de store udgifter til sygdomsbehandling«.
Powered by Labrador CMS