Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Betingelserne for dansk skolevæsen i Sydslesvig

Under de langvarige forhandlinger, der gik forud for Kiel-aftalen, blev der bebudet et særligt reskript, som skulle ordne det danske skolevæsens forhold i alle enkeltheder. Det foreligger nu offentliggjort i regeringens officielle tidende ('Amtsblatt' ).

Heri hedder det blandt andet:

'Landsregeringen har den 7. marts 1950 besluttet følgende ordning:

I landet Slesvig-Holstens område nordfor en linie, der løber langs Ejderen fra dennes munding til Nübbel kommune og derfra langs med Nordøstersø-kanalen, indtil dens indmunding i Østersøen, kan der i henhold til dette reskripts bestemmelser oprettes private folkeskoler med dansk undervisningssprog.

Besøget af sådanne folkeskoler står det danske mindretals folkeskolepligtige børn åbent. Børn af rigsdanske forældre kan deltage i undervisningen. Ved ordningsmæssigt besøg af en sådan skole opfyldes skolepligten'.

Folkeskolen nummer 18

maj 1950

For 25 år siden

Aksel Schiøtz

Ved sangeren og pædagogen Aksel Schiøtz' bortgang standser vi op for at mindes en af vore fornemste gesandter på det kunstneriske område.

Ikke blot herhjemme, hvor han under krigen fremfor nogen var den, som tolkede nationens følelser, men også i udlandet blev kan kendt for sin kunstneriske kvalitet, der spændte fra baroktidens kirkemusik over den tyske Lied til den danske sang, hvor sidstnævnte gennem den sidste tid har fristet mindre attraktive kår.

Straks efter skoleembedseksamen i 1930 uddannede han sig til sanger og debuterede i 1939 på Det kongelige Teater, efterfulgt af en så positiv kritik, at sangen blev hans gerning fremfor det egentlige skolearbejde i Hillerød.

Aksel Schiøtz' danske sprog og danske sang har intet sidestykke. Vort lille land er blevet mindre ved hans død.

Folkeskolen nummer 18

maj 1975