Debat

Ikke en lyd

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endnu en gang er det lykkedes at komme med en udførlig redegørelse om lønstigninger per 1. april 1996 i vort fagblad. Så langt, så godt. Men - hvorfor er der ikke en lyd om pensionisternes lønstigning? Det er ikke første gang, at oplysninger vedrørende pensionister halter langt bagefter andre medlemsoplysninger for medlemmerne af Danmarks Lærerforening.

Hvor skal vi i øvrigt henvende os, når vi har spørgsmål om vore vilkår som tjenestemandspensionister? Jeg mener at have fået at vide, at vi nu hører under det for vore forhold ansvarlige ministerium. I anledning af afskaffelsen af samordningsfradraget henvendte jeg mig til Mogens Lykketoft og bad i en udførlig redegørelse om svar på, hvorfor det var lovligt at trække et beløb fra min pension, give mig en almisse i form at et under 67-års-tillæg, der svarer til det fratrukne beløb, for derefter at fjerne denne almisse, når og hvis der bliver tale om en folkepension ved det fyldte 67. år. Jeg vil aldrig blive i stand til at fatte, at vor forening har været så elendige forhandlere på pensionisternes vegne i dette spørgsmål.

Hvor skal jeg henvende mig, når jeg gerne vil have de 200 timer, jeg har mulighed for at arbejde efter min pensionering som 60-årig, genforhandlet. Sidste år havde jeg en elev ti timer om ugen så langt min kvote rakte, altså 133 undervisningstimer. Eleven havde vist sig uunderviselig i skoleregi, og det havde ikke været muligt at finde en igangværende lærer, der kunne undervise ham. Jeg kom ind i billedet, og det lykkedes mig at opnå nogle efter omstændighederne ret gode resultater, såvel med hensyn til det faglige som det sociale. På sidstnævnte var der mange sår at arbejde på at hele.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Da jeg gik af, var det frustrerende at opleve, at der ikke var arbejde til de nyuddannede lærere. På min skole var jeg medvirkende til at omlægge arbejdet, således at nogle af os med erfaringer kunne tage nogle vikartimer, sådan at de unge vikarer fik mulighed for at få et skema med et antal faste timer. Jeg var vidende om, at tilstanden med hensyn til lærermangel ville ændre sig inden for en overskuelig årrække i takt med den mærkværdige planlægning med nedlæggelse af seminarier, sammenlægning af skoler med mere. Jeg havde bare ikke forestillet mig, at det ville gå så hurtigt. Med hensyn til min elev sidste år måtte jeg stoppe min undervisning, da min kvote var opbrugt. Et halvt år efter var det stadig ikke muligt at give denne elev en relevant og varig undervisningsordning.

E. Hildebrandt

Gilleleje

Svar:

Foreningen bestræber sig meget på at få oplysningerne om løn og pension ud til medlemmerne i samme nummer af Folkeskolen . Både løn- og pensionstabellerne udarbejdes af Fællesrådet for danske Tjenestemænd og Funktionærorganisationer. Desværre forelå pensionstabellerne først den 10. april, så det har først været muligt at bringe dem i nummer 15/16 af Folkeskolen

Næste regulering af løn og pension vil ske per 1. oktober 1996. De nye tabeller om lønninger og pension vil blive bragt i samme nummer af Folkeskolen i slutningen af september måned.

Har du spørgsmål om dine pensionsforhold, kan du som alle andre medlemmer henvende dig til den lokale kreds. Du vil der kunne få svar på dine spørgsmål eller få en drøftelse af dine vilkår som tjenestemandspensionist.

Med hensyn til problemstillingen om de 200 arbejdstimer har foreningen for tiden ingen planer om at ændre på bestemmelserne. Muligheden for at arbejde mere end 200 timer om året er til stede ved at ændre pensionsordningen til en førtidspension med ubegrænset ret til erhvervsarbejde. Konsekvensen ved det er, at førtidspensionsfradraget bliver større, så tjenestemandspensionen i resten at ens levetid vil være lavere.

Venlig hilsen

Anni Herfort Andersen

Formand for DLF