10. klasse i og uden for

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

10. klasse skal udskilles fra folkeskolen, og i stedet skal alle 10.-klasser i hver enkelt kommune samles på særlige 10.-klassescentre. Det er et af forslagene i et oplæg fra en arbejdsgruppe, der består af ni socialdemokratiske folketingsmedlemmer.

Arbejdsgruppen består blandt andre af Socialdemokratiets politiske ordfører, Torben Lund, og de uddannelsespolitiske ordførere Anne Marie Meldgaard, Hans Peter Baadsgaard og Dorte Bennedsen.

Anne Marie Meldgaard siger, at det er naturligt at afslutte folkeskolen efter 9. klasse, hvor eleverne bør begynde på gymnasiet eller en erhvervsuddannelse.

- De elever, som vil fortsætte i 10. klasse, skal derfor adskilles fra 'børneskolen'. De skal et andet sted hen i byen og have et brobygningsforløb, hvor de bliver ledt ind i en ungdomsuddannelse bagefter, siger Anne Marie Meldgaard.

Det socialdemokratiske udspil - Ungdomsuddannelserne ved en Korsvej - er en reaktion på, at en fjerdedel af alle unge aldrig får en ungdomsuddannelse.

Til efteråret udsender undervisningsminister Ole Vig Jensen (det Radikale Venstre) en redegørelse om erhvervsuddannelserne, og samtidig skal det socialdemokratiske oplæg drøftes på en konference og ved en høring i Folketinget. Oplægget vil også blive fremstillet i en letlæselig udgave i et forsøg på at få de unge med i debatten.

Brøndby Kommune har i det forløbne år haft samlet eleverne fra 10. årgang påén skole. Projektet er nærmere beskrevet i Folkeskolen nummer 9, 1996.

- Det er vigtigt, at en 10.-klasseskole stadig ligger i folkeskolens regi, for det er en del af folkeskolen. Det er folkeskolelærere, der underviser i 10. klasse, selv om 10. klasse ikke rent fysisk holder til i den almindelige folkeskole, siger Niels Lysholt Hansen, leder af 10.-klasseskolen i Brøndby Kommune, til Folkeskolen .

- Hvis man overvejer at fjerne 10. klasse fra folkeskolen af eventuelle sparehensyn, så er det en dårlig idé, mener Niels Lysholt Hansen.